• 2024 04 20

11 sportágban biztosan lesznek magyarok a Világjátékokon

44 magyar induló lehet majd ott az Egyesült Államokban

Több számban is éremesélyes magyar sportolók utaznak a nyáron megrendezendő 11. Világjátékokra. A Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint jelenleg 44 versenyző indulása biztosnak mondható, de néhány sportágban még lesz kvalifikációs verseny az előttünk álló időszakban.

A magyar csapat a legutóbbi játékokon, a lengyelországi Wroclawban 14 éremmel zárt. Hasonló eredményekre az egyesült államokbeli Birminghamben is van esély. 
A július 7. és 17. közötti multisport eseményen eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok. A tekések pedig bemutató sportágként utazhatnak majd a Világjátékokra.  szereplő teke versenyszámokban.
Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló a Világjátékokon: aerobik, ritmikus gimnasztika, íjászat, ju-jitsu, muaythai, maratoni kajak-kenu, élet- és vízimentés, búvárúszás, görkorcsolya, táncsport és karate. 
A Világjátékok története 41 éves múltra tekint vissza. Az első játékoknak 1981-ben az amerikai Santa Clara adott otthont. Az olimpiához hasonlóan négy évente rendezik meg, mindig a nyári játékokat követő évben. A 2022-es játékok a világjárvány miatt rendhagyónak számít, hiszen miután az ötkarikás játékok megrendezését egy évvel eltolták, a Világjátékok lebonyolítása is egy évvel később valósul meg.
Más szempontból is rendhagyó lesz a birminghami seregszemle: a játékok szervező bizottsága kitiltotta az orosz és a fehérorosz sportolókat az idei versenyekről. Oroszország 69, míg Fehéroroszország 11 versenyzővel képviseltette volna magát az Alabama állambeli városban. A kitiltás az orosz-ukrán háború miatt lépett életbe.