• 2024 03 29

Vereség a hajrában

A spanyolok győztek Tatabányán

A magyar női kézilabda-válogatott 30-28-ra kikapott Spanyolországtól az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában, szerdán Tatabányán.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a mérkőzés teljes jegybevételét felajánlotta az Ukrajnából Magyarországra menekült rászorulóknak.

Támadásban és védekezésben is jól kezdtek a hazaiak, a labdaszerzéseket gyors ellenakciók végén rendre gólra váltották, így a 14. percben már 10-6-ra vezettek. Az előző két világbajnokságon második, majd negyedik helyezett spanyolok időt kértek, és a folytatásban nem hagyták leszakítani magukat. A cserék hatására némileg veszített hatékonyságából a magyarok védekezése és támadójátéka is, de egy időkérés után rendezték soraikat, és bár háromszor is a kapufát találták el, a szünetben 16-13-ra vezettek.
Rosszul kezdte a második félidőt a házigazda, a sok hibát kihasználva a vendégek hat perc alatt egyenlítettek. Ezúttal nem volt szükség időkérésre, gyorsan kilábaltak a hullámvölgyből Vámosék, akik Janurik Kinga és Szemerey Zsófia védéseire alapozva egy 5-0-s sorozattal ismét elléptek ellenfelüktől.
Csakhamar megint megtört a magyarok lendülete, egy 5-1-es szériával visszazárkózott Spanyolország, amelynek az 56. percben újra sikerült egyenlítenie. Már csak két perc volt hátra, amikor a vendégek először vezettek a meccsen, és újabb 6-1-es sorozatuk végén kétgólos győzelmet ünnepelhettek. A hazaiak az utolsó hat percben csupán egyszer találtak be. A vendégek két perccel a vége előtt vezettek először a találkozón.
A magyarok legeredményesebb játékosa Klujber Katrin és Szöllősi-Zácsik Szandra volt hét-hét góllal, Lukács Viktória hattal zárt. A túloldalon Jennifer Gutiérrez Bermejo kilenc, Maitane Echeverría Martínez ötször talált be. A kapusok közül Janurik négy, Szemerey három, Mercedes Castellanos Soanez tíz, Silvia Navarro Giménez pedig két védést mutatott be.
A két csapat 25. alkalommal találkozott egymással, 12 magyar siker és hat döntetlen mellett ez volt a hetedik spanyol győzelem.
A két győzelemmel és egy vereséggel álló magyarok szombaton 20 órától Santanderben ismét megmérkőznek a spanyolokkal.

Női kézilabda Európa-bajnoki selejtező,

3. forduló, 5. csoport: Magyarország-Spanyolország 28-30 (16-13)
lövések/gólok: 51/28, illetve 48/30
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 7/6
kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország: Janurik - Lukács 6, Klujber 7, Vámos 2, Bordás, Szöllősi-Zácsik 7, Márton 4, cserék: Hornyák, Kuczora 1, Háfra 1, Schatzl, Szemerey, Faluvégi, Helembai, Kácsor, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir