• 2024 04 17

Ezüstérmes a női páros az akrobatikus torna világbajnokságon

38 év után újra dobogón a hölgyek duója

Hatalmas bravúrt hajtott végre az akrobatikus tornászok bakui világbajnokságán a Bernáth Dorina-Stattner Noémi duó, a női párosok kombinált döntőjében 26.950 ponttal világbajnoki ezüstérmet szerzett, és ezzel minden idők legjobb vb-szereplését érte el akrobatikus tornában a női párosok között.

A világbajnokság második napja vegyes programmal folytatódott, délelőtt ugyanis még a selejtezők második etapját tartották meg, délután pedig már a kombinált finálékat rendezték.
Időrendi sorrendben haladva, kezdjük a sort a női trióval. A Horváth Elizabet-Kutasi Vivien-Biksi Borbála alkotta hármas a selejtezők első napján mutatta be dinamikus gyakorlatát (25.750 pont, 13. hely), ma délelőtt pedig statikus gyakorlatával lépett a szőnyegre, amelyet 26.130 ponttal díjaztak a bírák, ez a tízedik pozícióra volt elegendő. A két szer összesített eredménye alapján a kombinált rangsor 11. helyén zárták a viadalt, így nem kerültek döntőbe. Számukra véget ért a vb.
Magyar idő szerint kora délután kezdődtek a kombinált döntők a bakui világbajnokságon, ahol a Bernáth Dorina-Stattner Noémi duó volt érdekelt. A Balance ATC kettőse csütörtökön kiváló teljesítményt nyújtott, és a két gyakorlat összesített eredményével a negyedik helyen kvalifikált a döntőbe. A fináléban folytatták remek sorozatukat a lányok, és egészen kiváló gyakorlatot mutattak be, amelyre 26.950 pontot kaptak. Ennél csak a portugálok duója tudott magasabb pontszámot elérni, így a magyar páros hatalmas sikert elérve, a második helyet szerezte meg. (a részletes eredménysor ide kattintva érhető el) Az eddigi legjobb szereplést a női párosoknál 1984-ben, a szófiai vb-n Katona Mária, Földi Eszter párosa hozta, bronzéremmel. A magyar akrobatikus torna szakág eddig még nem szerzett vb-bronzéremnél jobbat története során női párosban.
A duó számára még nem ért véget a verseny, szombaton és vasárnap magyar idő szerint 13:00 órától a magyar duó érdekelt lesz a szerenkénti finálékban is.

Vincze Gábor, az akrobatikus torna szakági elnöke: Ma 2022.03.11-én sporttörténelmet írt a magyar női páros Bakuban! Miután mind a statikus, mind a dinamikus gyakorlatukkal kvalifikáltak a "szerenkénti" döntőbe, jogot nyertek az összesített döntőben megmutatni kombinált gyakorlatukkal, mire képesek még. Helyi idő szerint 16.20 perckor, ezzel a gyakorlatukkal beléptek az újkori akrobatikus torna történelmének nagyjai közé, megszerezve a magyar szakág Szovjetunió felbomlása utáni első dobogós helyét. És mindjárt egy ezüstérmet! 26.950 pontot érő gyakorlattal a székekhez szögezték a közönséget, nem adva más lehetőséget a bíróknak, minthogy megadják az ezüstérmet érő pontjaikat. Igazságtalan lenne részemről, ha nem hasonló lelkesedéssel, csak szuperlativuszokban említve meg a bakui idő szerint reggel 10.05-kor első fellépőként statikus gyakorlatukat bemutató női hármasunk fantasztikus teljesítményét- A tegnapi dinamika 25.750-es pontszámukat 26.150-re javították. Sajnos, néhány tizedpont gátolta meg őket a döntőbe jutásban. Pedig, látva formajavulásukat, ma akár két pezsgőt is kinyithattunk volna! És mondhatnám, evés közben jön meg az étvágy, még két döntő vár a párosra.
Bernáth Dorina: Nagyon boldog vagyok. Egész éjjel nem tudtam aludni, úgy izgultam, mert éreztem, hogy lehet esélyünk az éremre a jó selejtezős szereplés után. Bár itt a nyakamban az érem, de még most sem tudom elhinni, azt pedig csak most tudtam meg, hogy ezzel minden idők legjobb szereplését hoztuk a magyar akrobatikus torna történetében a világbajnokságon női párosban. A kombinált gyakorlatot szeretjük a legjobban, az első és második elemünk a legnehezebb, de nagyon sokat gyakoroltuk. Az egységünk nagyon jó, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is egy hullámhosszon vagyunk, így tudjuk, kinek, mikor, mire van szüksége.
Stattner Noémi: Nagyon-nagyon örülök. Egyáltalán nem gondoltam volna, hogy lehet esélyünk, még most sem tudom elhinni. Őszintén szólva rettenetesen izgultam, alig tudtam legyőzni magamban a stresszt a döntő előtt. Mindketten ezt a gyakit szeretjük a legjobban, és sikerült nagyon jól előadnunk, végig keményen koncentráltunk. Két éve dolgozunk együtt, álmomban se gondoltam volna akkor, hogy ilyen gyorsan, ilyen magasra jutunk, és még van előttünk döntő. Én is csak most tudtam meg, hogy ez egy történelmi vb-ezüstérem, ennek is nagyon örülök.

Részletes program, Akrobatikus torna-világbajnokság, Baku (helyi idő szerint)
Március 12. döntők, 2. nap; 16:00-18:50 (szerenkénti döntők első fele)
Március 13. döntők 3. nap; 16:00-18:50 (szerenkénti döntők második fele

(Fotók: fb/Magyar Torna Szövetség)