• 2024 03 19

„Nincs elveszett korong”

Garát-Gasparics Fanni nyilatkozott Pat Cortina visszatéréséről

A 2019-ben az A csoportos világbajnoki feljutást kiharcoló kanadai-olasz szakember irányíthatja újra a magyar női jégkorong-válogatottat.

Pat Cortinát nevezte ki a magyar női válogatott szövetségi kapitányának a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége, Such György elnök előterjesztésére. Lisa Haley szerződése 2021 novemberében, az olimpiai selejtező után lejárt. A torna után Vas Márton általános igazgató és Kolbenheyer Zsuzsanna nemzetközi vezető elkezdte az új szövetségi kapitány keresését. A nemzetközi tapasztalat miatt külföldi szakvezetőben gondolkodtak, és mivel a következő A csoportos világbajnokság augusztusban lesz, az idő rövidsége miatt azzal a két edzővel tárgyaltak, akik a legjobban ismerik a csapatot, vagyis Lisa Haley-val és Pat Cortinával.

 „A hatalmas tapasztalata, képzettsége, jó motivációs készsége, a játékosokkal való kiváló kommunikációja, a csapat és a stáb összefogása, irányítása, valamint jó meccselése miatt esett Pat Cortinára a választás. Ezer szállal kötődik Magyarországhoz, a magyar jégkoronghoz és a szurkolókhoz. Szerződése az augusztusi, A csoportos világbajnokság végéig szól, azzal az opcióval, ha mindkét fél elégedett, és a szakvezető egyéb elfoglaltságai is lehetővé teszik, akkor meghosszabbítható. A dániai vb-n a bentmaradás a cél” – mondta Kolbenheyer Zsuzsanna, aki a szövetség és a csapat nevében megköszönte Lisa Haley-nek az eddigi munkát, benne a történelmi, Dánia elleni győzelmet a tavalyi kanadai vb-n.

 Pat Cortina 2019 tavaszán lett a női válogatott szövetségi kapitánya, és vele vívta ki a történelmi feljutást az A csoportba a magyar együttes. Ő az első edző a hokitörténelemben, aki férfi és női csapatot is az elitbe vezetett, a szapporói csodát a káposztásmegyeri csoda követte. 2020 tavaszán az A csoportos vb a járvány miatt elmaradt, így nem irányíthatta a legjobbak között a csapatot, később pedig németországi klub elfoglaltásai miatt nem tudta folytatni a munkát.

 Pat Cortina ebben az idényben a német harmadik ligás Riessersse vezetőedzőjeként is dolgozik, így nem főállásban látja majd el a női válogatott irányítását. A német klubmunkája kevesebb elfoglaltsággal jár, mint korábbi, élvonalbeli feladata, így tudta vállalni a szövetségi kapitányi posztot és a magyar együttes felkészítését.