• 2024 04 23

Háború árnyékában

A nap sporthírei - 2022. 03. 01.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság javasolta a különböző szövetségek pedig elkezdtek élni a szankciókkal. Ez történt kedden a sportvilágban.

Nemzetközi Olimpai Bizottság javasolja a tagszervezeteinek az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását a nemzetközi versenyekről. A NOB azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is. Azt nem tudni, a Nemzetközi Paralimpia bizottság vezetői hogy döntenek és engedik-e indulni az országok versenyzőit a pekingi paralimpián. Erről szerdán születhet döntés. A háborús konfliktus kitüörése után az ukrán sportolók levélben fordultak a NOB-hoz és az IPC-hez azt kérve, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket és sportolókat.

Jégkorong: A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) lemondta a fehérorosz válogatott elleni felkészülési mérkőzéseket.  Mindez azok után történt, hogy a nemzetközi szövetség (IIHF) hétfőn kizárta a májusi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat. Ezáltal módosulhat a magyar érdekeltségű divízió I/A-torna programja is, de arról még nem született döntés, hogy feltöltik-e a legmagasabb osztály és azután a magyar érdekeltségű második vonalat is. Így a ljubljanai divízió I/A-tornán a rendező Szlovénia mellett Magyarország, a Koreai Köztársaság és Románia részvétele biztos május 2-8. között

 Kézilabda: Az EHF, az Európai Kézilabda-szövetség végrehajtó bizottsága döntött és Oroszország és Fehéroroszország válogatottjait, klubcsapatait további intézkedésig felfüggesztette a versenysorozataiból. Mindez a válogatottak mellett a kézilabda Bajnokok Ligáját is érinti, ahol a nőknél a Ferencváros csoportjában második helyen végző Roszton-Dont, valamint a CSZKA Moszkvát zárták ki, míg a férfiaknál a Meskov Breszt került erre a sorsra. Így várható, hogy a női BL-ben kieséses szakaszt napokon belül átszervezik majd. 

Kitiltották az orosz és a fehérorosz sportolókat az idei birminghami Világjátékokról. Az insidethegames.biz honlapja szerint a játékok szervező bizottsága szavazás útján döntött a két nemzet kizárásáról. Oroszország 69, míg Fehéroroszország 11 versenyzővel képviseltette volna magát az Alabama állambeli Birminghamben a nem olimpiai sportágak július 7. és 17. között sorra kerülő seregszemléjén.

Úszás: A vizes sportágak nemzetközi szövetsége (FINA) bejelentette, hogy függetlenként versenyezhetnek az orosz és fehérorosz sportolók, vagyis így vehetnek majd részt a júniusi budapesti világbajnokságon is. 

Kézilabda: Chema Rodríguezzel kezdett tárgyalásokat a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) arról, hogy ő legyen a férfi válogatott következő szövetségi kapitánya.

 Autósport: Az indiai Team MRF Tyres tagjaként indul a rali Európa-bajnokság idei szezonjában Herczig Norbert és régi-új navigátora, Igor Bacigál, a versenyzők  továbbra is Skoda Fabia Rally2 evo-val indulnak a futamokon. A tervek szerint a duó az ERC-sorozat minden futamán rajthoz áll.