• 2024 04 26

Liu Shaoang bronzérmes 1000 méteren!

Liu Shaolin Sándor ugyan elsőként ért célba, a videózás után két sárga lappal visszasorolták

Liu Shaoang megszerezte a magyar csapat második bronzérmét a pekingi téli olimpián.

Három magyar vágott neki hétfőn a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres negyeddöntőinek. Liu Shaoang kezdte a a szereplést a mieink közül a második futamban és taktikus versenyzéssel másodikként jutott elődöntőbe. Őt Krueger John-Henry követte, aki egy hármas bukás következtében elsőként haladt át a célvonalon, azonban egy korábbi megmozdulását szabálytalannak ítélték, ezért kizárták. Liu Shaolin Sándor zárta a sort, aki elszenvedője volt egy kicsúszásnak, ám továbbjuttatták az incidenst okozó holland Knegt kizásása után. 

Következett az elődöntő. A számunkra fontosabb a második volt a Liu testvérekkel. Shaoang állt az élre a rajt után, belassította a menetet, bátyja az egész mezőnyt körbekorcsolyázva váltotta őt a vezető pozícióban. A folytatásban a dél-koreai Li beékelődött kettejük közé, majd, amikor Shaoang vissza akarta előzni őt, szabálytalanul feltartotta a fiatalabbik Liu-t, aki elesett. A futam utáni videózás meg is erősítette ezt, így mindkét magyar készülhetett a döntőre.

Ahol három kínai versenyzővel néztek farkasszemet. A hazai jégen szereplő riválisok az egyetlen taktikát választották, ami eredménnyel kecsegtethetett a számukra, szétválasztották a magyarokat. Liu Shaoang vezett, bátyja zárta az ötöst az első négy körben. Ekkor az egyik kínai korcsolyájából letört darabok miatt megállították a futamot. Az új rajtból Shaoang jött ki rosszul, hátra szorult és a negyedik pozícióban haladó ázsiai csak azzal törődött, hogy a magyar ne tudjon előrébb jönni. Elöl Shaolin sikerrel mérkőzött a másik két kínaival és elsőként haladt át a célvonalon. A videózás után azonban jött a hidegzuhany a számunkra. A győztes két megmozdulását is szabálytalannak ítélték, és két sárga lappal büntették, aminek következtében Liu Shaolin Sándor hiába győzött végül helyezetlenül zárt. A Shaoangot feltartó kínait is kizárták, így a fiatalabbik Liu testvér nyakába akasztják a bronzérmet, aki ezzel az első háromszoros érmes magyar téli olimpikon. 

(Fotó: MTI)