• 2024 04 24

Bronzérmes a magyar vegyes váltó

A kanadaiak kizárása után dobogósak a mieink

Remek versenyzéssel jutott döntőbe a magyar vegyes váltó a pekingi téli olimpia short track versenyén. Ott aztán Kónya Zsófiát kilökte kanadai riválisa, így a tengeren túliak kizárása után megcsípték a bronzérmet a mieink.

Krueger John-Henry-vel álltunk fel a negyeddöntőben, ahol nagy küzdelemben első helyen zárt a magyar négyes és várhatta az elődöntőt. A folytatásban cserélt a szakvezetés, Kruegert Liu Shaoang váltotta és a futási sorrenden is igazított a csapat, az első futamban Kónya Zsófia kezdett az elődöntőben viszont már Jászapáti Petra állt oda a rajthoz. Ebben az összeállításban is jól működő négyesünk első helyen jutott a döntőbe. A döntőig vezető úton hullottak el éremesélyesek, hiszen Dél-Korea és Hollandia is elvérzett az előcsatározások során, Kína pedig szerencsével az orosz és az amerikai váltó kizárása után lett tagja a legjobb négy váltónak. A döntőben aztán folytatódott a dráma. A mieink nem változtattak az elődöntős összeállításon és a taktikán sem. A rajt után aztán az első kanyarban elesett a kanadaiak első embere, akit Jászapáti Petra nem tudott kikerülni, így őt is a szivacsfal állította meg. A megismételt rajt már jobban sikerült, Jászapáti jobb tempóban indult el és a negyedik helyen tapadt a mezőnyre, csakúgy, mint Kónya Zsófia a váltás után. Az első kör végére a fiúk egy helyet hoztak a riválisokon, így érmes pozícióban következtek a hölgyek. Ezt nem "tűrték" a kanadaiak, Brunelle fellökte Kónyát, aminek következtében mindketten kicsúsztak. A kínai és az olasz váltó mérkőzött az aranyéremért, amit hajszállal a hazaiak szereztek meg. Természetesen a futamot videózás követte, ami után nem is lehetett más a döntés, mint a kanadai váltó kizárása, ezzel a mieink szerezték meg a bronzérmet.

Rögtön az első magyar érdekeltségű versenynapon éremnek örülhetünk, sőt ennek köszönhetően az éremtáblázaton is az előkelő 13. helyen áll Magyarország. 

Téli olimpia - Peking 2022, Rövidpályás gyorskorcsolya, vegyes váltó:
1. Kína (Csü Csun-jü, Fan Ko-hszi, Vu Ta-csing, Zsen Ce-vej) 2:37.348 perc
2. Olaszország (Arianna Fontana, Arianna Valcepina, Yuri Confortola, Andrea Cassinelli, Pietro Sighel) 2:37.364
3. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia) 2:40.900