• 2024 03 29

Győzött a Szeged, kikapott a Veszprém

Magyar nap a kézilabda Bajnokok Ligájában

A Pick Szeged házigazdaként 28-26-ra legyőzte csütörtökön a fehérorosz Meskov Breszt csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában, míg a Telekom Veszprém 35-30-ra kikapott csütörtökön a címvédő Barcelona otthonában.

 A hazaiak keretéből ezúttal Kent Robin Tönnesen és Dean Bombac, a vendégektől Baptiste Bonnefond és Jaka Malus hiányzott.
Pontosabban kezdett a Meskov Breszt, amely jól használta ki a szegedi hibákat, így a nyolcadik percben 6-4-re vezetett. A házigazdák a 19. percben tudtak ismét előnybe kerülni, mivel több mint hét percig nem kaptak gólt. A magyar bajnoki címvédő elsősorban támadásban teljesített jól, mezőnyben és védekezésben továbbra is voltak kisebb-nagyobb hibái, amelyeket rendre gólra váltottak a fehéroroszok, ennek ellenére Bánhidi Bence vezérletével a szünetben már 16-14-re vezetett a Szeged.
Mirko Alilovic bravúros védéseire alapozva jól kezdte a második félidőt a házigazda (20-16), de lendülete csupán néhány percig tartott. A folytatásban megint inkább küzdelmes, mintsem látványos volt a meccs, az elrontott szegedi támadások megbosszulták magukat, a Meskov Breszt az utolsó negyedórán belül visszazárkózott egy gólra, majd az 52. percben egyenlítenie is sikerült. A hajrában újra elléptek két találattal a hazaiak, akik az osztrák balszélső, Sebastian Frimmel találatával biztosították győzelmüket.
Bánhidi Bence nyolc, a túloldalon Stevan Sretenovic hét góllal zárt. A kapusok közül a mezőny legjobbja, Mirko Alilovic 13, a fehéroroszoknál Ivan Mackevics és Vjacseszlav Szoldatenko is hat-hat lövést hárított.
A két csapat tizedik egymás elleni mérkőzésén a szegediek két vereség mellett nyolcadszor nyertek.

Férfi kézilabda, Bajnokok Ligája: 

csoportkör, 12. forduló, A csoport:
Pick Szeged-Meskov Breszt (fehérorosz) 28-26 (16-14)
lövések/gólok: 49/28, illetve 47/26
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 1/0
kiállítások: 10, illetve 4 perc

 A vendégek keretéből ezúttal Dejan Manaszkov és Sipos Adrián, a hazaiaktól Luís Frade hiányzott az európai szövetség által a hét rangadójának választott mérkőzésen.
Gonzalo Pérez de Vargas bravúros teljesítménnyel kezdett a katalánok kapujában, az első 13 percben hét lövést védett. Bár csapata 7-5-re ellépett, a túloldalon Rodrigo Corrales is egyre jobban védett, társai hatékonyan védekeztek, gyors ellenakciókat vezettek és egy 4-0-s sorozat végén már ők álltak jobban két góllal. A folytatásban is szervezetten, fegyelmezetten védekeztek a vendégek, megfelelő volt a visszarendeződésük - ezzel némileg elbizonytalanították ellenfelüket -, támadásban viszont sokat hibáztak, így a szünetben döntetlen volt az állás.
A második félidőben a Barcelona nyitott védekezése valamivel jobban működött, mint korábban, és támadásban is kevesebbet hibázott a címvédő, így egy 4-1-es sorozat végén 22-19-re ellépett. Ekkor alakult ki először kétgólosnál nagyobb különbség a csapatok között, ezért Momir Ilic veszprémi vezetőedző időt kért. A katalánok lendülete nem tört meg, így a játék képe nem változott, és a 49. percben már 26-21 volt az állás. A veszprémiek védekezése már nem működött úgy, ahogyan az első felvonásban, így nem tudták megfékezni a házigazdákat, akik végül öt góllal győztek.
A Barcelonában a francia Dika Mem nyolc találattal, a túloldalon az egyiptomi Omar Jahja hét, a szerb Petar Nenadic hat góllal zárt. A mezőny legjobbjának megválasztott Gonzalo Pérez de Vargas 16 védéssel járult hozzá a sikerhez. Corrales 11 védést mutatott be.
A két csapat 25. alkalommal találkozott egymással az európai kupaporondon, a mérleg a Veszprém szempontjából hét győzelem, egy döntetlen és immár 17 vereség, a Barcelona otthonában azonban továbbra is nyeretlen a magyar együttes.
A hat győzelemmel, egy döntetlennel és öt vereséggel álló veszprémiek egy hét múlva a lengyel Lomza Vive Kielcét fogadják a BL csoportkörében.

férfi kézilabda Bajnokok ligája, csoportkör, 12. forduló, B csoport:
Barcelona (spanyol)-Telekom Veszprém 35-30 (13-13)
lövések/gólok: 54/35, illetve 53/30
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 4/2
kiállítások: 10, illetve 12 perc