• 2023 09 22

Hatodik lett a férfi váltó az olimpián

Jászapátit és Kónyát kizárták az utolsó női egyéni számban

Hatodik helyen végzett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó a pekingi téli olimpián, miután szerdán megnyerte B döntős futamát.

Rövidpályás gyorskorcsolya:  A címvédő és világcsúcstartó magyarok - akik négy éve Phjongcshangban megszerezték Magyarország történetének első aranyát a téli játékokon - a kínai fővárosban az elődöntőben egy rossz váltás miatt nem jutottak a nagydöntőbe, ahova öt csapat is beverekedte magát. Az összeállítás ennek ellenére nem változott, így Varnyú Alex - aki koronavírus-fertőzése miatt csak a múlt héten csatlakozott a többiekhez - végül nem jutott szóhoz.
    A B fináléban a hollandok és a japánok voltak az ellenfelek. Eleinte a második, majd a harmadik helyen haladt a magyar staféta, de a táv kétharmadánál egy rövid időre első is volt. Az egyik Nógrádi-Krueger váltásnál azonban megint visszacsúszott a sor végére. Ám ahogy fokozódott a tempó, és közeledett a vége, előbb Liu Shaoang lökte egy hellyel előrébb a testvérét, majd a hajrában, az utolsó kanyarban Liu Shaolin remek előzéssel futamgyőztesként haladt át a célvonalon.
    A fináléban sokáig békésen tempózott az öt csapat, amikor fokozódott az iram, akkor a kínai staféta elrontott egy váltás, így ők a harmadik pozícióból kiestek az érmekért zajló küzdelemből. Emiatt kettészakadt a mezőny, az élen Kanada küzdött Dél-Koreával, a bronzért pedig az olaszok az oroszokkal. A tengerentúliak végül az ázsiaiakat is leszakították, így könnyedén diadalmaskodtak. Charles Hamelin pályafutása negyedik aranyának és hatodik medáljának örülhetett. Harmadikként kilenc ezred előnnyel az olaszok haladtak át a célvonalon.
    Mivel a fináléban nem volt szabálytalanság és kizárás, így a magyarok a hatodik helyen végeztek.
    A vegyesváltóval bronzérmes Jászapáti Petrát az elődöntőben, míg Kónya Zsófiát a negyeddöntőben zárták ki szabálytalan előzés miatt 1500 méteren.
    A magyarok minden idők legsikeresebb téli olimpiáján három érmet is szereztek: Liu Shaoang 500 méteren győzött - ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok -, 1000 méteren harmadikként zárt, akárcsak a vegyesváltó. Ezen kívül 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik volt.


    Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi váltó, olimpiai bajnok:
   Kanada (Charles Hamelin, Maxime Laoun, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gillies, Pascal Dion) 6:41.257 perc
2. Koreai Köztársaság (Li Dzsun Szeo, Kim Tong Vok, Hvang Te Hon, Kvak Jun Dzsi, Park Dzsang Hjuk) 6:41.679
3. Olaszország (Pietro Sighel, Luca Spechenhauser, Yuri Confortola, Tommaso Dotti, Andrea Cassinelli) 6:43.431
...6. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence)

 Alpesi sí: Clément Noël nyerte a férfi műlesiklást a pekingi téli olimpián, ahol Kékesi Márton a 33. helyen végzett.  Az első csúszás során 40. Kékesi Mártonnak ezúttal is a pálya első fele sikerült jobban, utána többször is hibázott, végül a 45 célba érkezőből a 33. lett.
    "Többféle érzés kavarog bennem, de sokkal több a pozitív, mint a negatív. Az első futam lehetett volna sokkal jobb is, de volt egy komoly hibám, ha az nincs, akkor bejöhettem volna a legjobb harmincba, mint ahogy reméltem. A második menetem sokkal jobban sikerült, elengedtem magamat" - mondta Kékesi, aki négy éve ebben a számban 30. lett. "Nehéz volt az ide vezető út, és az is hátrányt jelentett számomra, hogy a szlovén edzőm nem tudott kijönni velem az olimpiára a koronavírus-fertőzése miatt. Itt az olimpián időbe tellett, hogy megszokjam körülményeket, mert a világkupaversenyeket nem ilyen jellegű pályákon rendezik. Itt fontosabb volt a helyezés, mint a hátrány százalékban kifejezve".
    Az izraeli színekben szereplő Szöllős Barnabás az első futam 28. helyezettjeként harmadikként jöhetett le a pályán, de nem sikerült túl jól a futama, összesítésben azonban végül így is a 23. helyen zárt.

férfi műlesiklás:
1.   Clément Noël (Franciaország) 1:44.09 perc (1. futam: 54.30 mp/2. futam: 49.79 mp)
2. Johannes Strolz (Ausztria) 1:44.70 (53.92/50.78)
3. Sebastian Foss-Solevaag (Norvégia) 1:44.79 (53.98/50.81)
...33. Kékesi Márton 1:57.97 (1:01.85/56.12)