• 2024 04 28

Ez történt az olimpián pénteken - újabb magyar esélyek

A rövidpályás gyorskorcsolyázók ismét főszerepben

Az pekingi téli olimpiai első hetének végén egy magyar sífutó és négy rövidpályás gyorskorcsolyázó volt érdekelt, de jó hírt kapott az egyetlen magyar hódeszkás is.

Rövidpályás gyorskorcsolya: Jászapáti Petra nyitotta a pénteket, hiszen remekül hajrázott az első versenyében, így futamharmadikként jutott elődöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában.  Jászapáti nehéz futamba került a korábbi világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok dél-koreai Csoj Min Dzsonggal, a női váltóval világbajnok holland Selma Poutsmával, a vk-2. amerikai Kristen Santosszal és a vb-bronzérmes kanadai Alyson Charlesszal. A magyar hölgy az utolsó kör előtt még ötödik volt, de időben észbekapott és a harmadik helyen jutott az elődöntőbe. 

Az A-döntőbe viszont nem sikerült bekerülnie, mert a short-track csillagok között csak futamában ötödik lett, így maradt a kisdöntő számára. 

Ahol negyedik lett, egy remek előzést bemutatva, így összesítésben nyolcadik helyen végzett. 

A férfiak az 500 méteres számmal nyitottak, ahol csak az előfutamok vártak a mieinkre pénteken, hiszen ennek a versenynek a hajrája vasárnap lesz. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang futamgyőztesként, míg Krueger John-Henry második helyen jutott a negyeddöntőbe. 

Viszont a váltó korántsem sikerült úgy, ahogy a címvédő csapatnál eltervezték. A három egyéni induló mellett Nógrádi Bence csatlakozott negyedikként a csapathoz és a táv első felében semmi gond nem volt. Egy új váltási technikával próbálkoztak a négyek, akik a Koreai Köztársaság, Hollandia és Orosz csapat ellen versenyenztek. Azonban 13 körrel a vége lőtt Krueger-John és Nógrádi nem értette meg egymást, így nem sikerült jól váltani, ami olyan hátránnyal járt, hogy a magyar együttes nem került be a továbbjutó kettőbe, hiszen csak negyedik lett. Így a pontszerző helyekért szállhat majd harcba a B fináléban. 

Sífutás: A pekingi téli olimpián a 15 kilométeres egyéni indításos versenyben Kónya Ádám 80. helyen végzett. A koronavírus-betegség miatt kimaradt Kónyának a magaslati edzőtábor, aki sokkal jobban szerepelt, mint a sprintszámban, és még hátra van számára az 50 kilométeres klasszikus szám. 

Sífutás, férfi klasszikus stílusú 15 km: 

1. Iivo Niskanen (Finnország) 37:54.8 perc
2. Alekszandr Bolsunov (Orosz Olimpiai Bizottság) 38:18.0
3. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 38:32.3
...80. Kónya Ádám 45:48.9

 Kozuback Kamilla, Magyarország első hódeszkás olimpikonja a big air számban tartaléklistára került a pekingi olimpián, és edzhet is a helyszínen.  A 17 esztendős snowboardos eredetileg félcsőben szerzett pekingi kvótát - ebben a számban a 19. lett -, de előtte slopestyle-ban is szerepelhetett, mert egy japán versenyző sérülése miatt bekerült a mezőnybe. Ott 28. lett.  A big air az egyetlen havas szám az olimpián, amelyet a fővárosi Big Air Soukangon, egy használaton kívüli hatalmas gyártelepen felépített ugratón rendeznek. A big air selejtezőjét hétfőn, a döntőjét kedden rendezik.