• 2024 04 24

A házigazdák ellen kezdődik az Európa-bajnokság

Belgium ellen indul a kontinenstorna a mieinknek

A társházigazda Belgium ellen Gentben kezdi meg a magyar női röplabda-válogatott a menetelését az idei kontinenstornán. A csoportból az első négy helyezett jut majd tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Oda bejutni pedig kimerítené a bravúr fogalmát.  A magyar együttes ugyanis csak olyan ellenfeleket kapott, amelyek nála magasabban jegyzettek a ranglistán. Papíron két olyan gárda van, amely a verhető kategória. Kezdésnek nem ilyet kapott a magyar együttes, hiszen a társházigazda Belgium hetedik helyen áll CEV, azaz az Európai Röplabda-szövetség rangsorában, ezzel 15 pozícióval előrrébb, mint a mieink. Nagyon jó emlékeink nincsenek a németalföldi gárdáról, amely utolsó két, magyarok elleni találkozóját egyaránt 3-0-ra nyerte meg. Igaz a mostani magyar csapat játékosainak ez már nem személyes emlék. Az A-csoport nyitótalálkozójára rápihenhetnek egy napot a mieink, ami nem lesz baj, hiszen következik majd az első kiemelt meccs. Az ukránok ellen már mindenkinek lehet saját tapasztalata, hiszen a magyar csapat egy selejtezőcsoportban volt észak-keleti szomszédunkkal és mind a kétszer vereséget szenvedett a sárga-kék mezesektől. Az itthoni találkozóra mindenesetre lehet alapozni, hiszen ott csak 3-2-re nyertek az ukránok. A folytatás inkább a tapasztalatszerzést szolgálhatja majd, hiszen augusztus 20-án a rangsor 9. helyén álló lengyelek lesznek a harmadik csoportellenfél. Velük meglehetősen régen 2017-ben játszottunk utoljára. Majd következnek a szlovének, szintén két nap múlva. A déli szomszédunk egy hellyel az ukrán mögött, nyolc hellyel előttünk áll a CEV rangsorában. Ez az esélyeket megalapozza, de a végeredményt nem kell meghatároznia.

A három szomszédunkból kettőt kellene legyőzni a csoport első négy, még továbbjutást érő helyének megszerzéséhez. Az utolsó meccs ugyanis a világbajnok szerbek ellen, inkább csak tanulópénz lesz a későbbiekre. A világ legjobbjai ellen éppen két éve az Európa-bajnokságon kapott ki a magyar csapat a nyolcaddöntőben. 

A 24 csapatos, belga, német, olasz, észt közös rendezésű kontinenstorna augusztus 15-én kezdődik és szeptember 3-án zárul, a végjátéknak a belga főváros ad otthont. Abban az esetben, hogyha a magyar együttes továbbjutna, a nyolcaddöntőjét szintén Brüsszelben játszhatja majd. 

Női Európa-bajnokság, a magyar válogatott mérkőzései (Gent):
Augusztus 17. Belgium–Magyarország
Augusztus 19. Magyarország–Ukrajna
Augusztus 20. Magyarország–Lengyelország
Augusztus 22. Magyarország–Szlovénia
Augusztus 23. Magyarország–Szerbia