• 2024 04 19

Furcsán hangzik: De a kijutás reális cél lehet

Márciusban kezdődnek az Eb-selejtezők

Újabb Marco Rossi rekordok következhetnek a magyar labdarúgó-válogatott közvetlen Eb kijutása esetén

Marco Rossi szövetségi kapitányi útján két újabb mérföldkőhöz érkezhet el a következő selejtezősorozat után abban az esetben, hogyha a válogatott kijut a kontinenstornára. Egyrészt megelőzheti a nemzeti tizenegy kispadjára 61 alkalommal leülő Mészöly Kálmánt és megközelítheti a 69 meccses Sebes Gusztávot, utóbbit akkor, hogyha a selejtezők után Nemzetek Ligája meccseket is vállalja majd. De látva a sikereit, az olasz szakemberre a folyamatos szerződéshosszabbítás várhat a Magyar Labdarúgó-szövetséggel. Nem véletlenül. A másik rekord pedig sokkal fontosabb lehet, mivel reális esély van arra, hogy a magyar válogatott pótselejtező nélkül kijusson egy nagy futballeseményre. Ilyenre utoljára a Mezey György-féle válogatott volt képes 1985-ben, amikor csoportelsőként kvalifikált a mexikói világbajnokságra. Marco Rossi képes lehet egy ilyen bravúrra. Persze korai lenne még ennyire előreszaladni. Kanyarodjunk inkább visszafelé.

A világbajnoki selejtezőkig, amikor a mieink kétszer is vereséget szenvedtek gyors egymásutánban Albánia ellen és ezzel temethették a vb álmaikat. A budapesti zárt kapus mérkőzés után Marco Rossi meglehetősen keserű volt. „Nem vagyok Jézus, sem Pio atya, hogy csodát tegyek. Egy szőlősgazda olyan bort tud készíteni, amilyenek a tőkék lehetővé tesznek.” Utalva ezzel a keretre, amely az albánoknak két meccsen gólt sem tudott rúgni. Akkor Szalai Ádám kivételével mindenki pályán volt. A következő sorozatban Szalai ismét hiányozni fog. A helyettesítése azért nagy kérdés, mert a csapat játéka rá épült. A kérdés, hogy Rossi új szereplőt tesz a helyére vagy változtat a szerkezeten?

A sikertelen vb-selejtezők után viszont következett a sikeres Nemzetek Ligája, amelyet a kapitány eddig mindig remekül használt ki. Nemcsak a csapatépítés, hanem az eredményesség szempontjából is. Legyen szó, C, B vagy A divízióról.  

Marco Rossi az előző kontinensviadal előtt a harmadik „osztályból” kormányozta pótselejtezőre a válogatottat. Az idei nyári-őszi menetelésen pedig a legjobb 10 európai nemzet közé került az együttes. Az olaszok mögötti második helyet viszont fontos a helyén kezelni, főleg a világbajnokságon látottak alapján. A két Anglia elleni siker értéke mindenképpen hatalmas. De azt is látni kell, hogy a háromoroszlánosok Katarra kerültek csúcsformába. A németek elleni négy megszerzett pont is nagyon fontos, főleg úgy, hogy a mieinkhez hasonló játékra csak Japán volt képes a Nationalelf ellen. Olaszországnak viszont fontos volt az NL, amit bizonyítottak is, amikor bekerültek a négyes döntőbe. A Nemzetek Ligája így is fontos mérföldkő volt, ami után viszont új helyzet következik, más játékstílussal.

Az Európa-bajnoki selejtezők során ugyanis Marco Rossi együttesének kell majd dominálnia. Még a szerbek ellen is, akik idén Budapesten a mieink legyőzésével, majd Katarban is bizonyították, hogy jó játékerőt, erős keretet alkotnak. De ez még nem garancia semmire. Hiszen hátul közel sem állnak olyan erős lábakon, amit ne lehetne megbontani, de leginkább a koncentrációval volt gond a vb meccseken.

A közelgő sorozat előszele volt már a két novemberi magyar barátságos mérkőzés ellenfélválasztása is. A Luxemburg elleni döntetlen, majd a Görögország elleni utolsó utáni percben kiharcolt siker is megmutatta, hogy a válogatottnak abban kell javulnia, amit az utóbbi időszakban korántsem gyakorolhatott. Vagyis egy védekező együttes elleni játékban. Nem véletlen, hogy a tavaszi első, egyben felkészülési mérkőzés Észtország ellen pont ezt a célt szolgálja majd. Rögtön utána pedig jöhet az első tétmeccs Bulgária ellen.

A selejtezők kulcs az lesz, megnyeri-e az összes hazai találkozóját a válogatott, amelynek a világbajnoki selejtezők során éppen idegenben ment jobban. Hogyha sikerül Szerbiát, Montenegrót, Bulgáriát és Litvániát legyőzni a Puskás Arénában, akkor szabad lehet az út Németország felé.

Furcsa ezt leírni, a magyar válogatottnak reális az esélye kijutnia a kontinenstornára. Mert most a kincstári optimizmuson túl sokkal több van a csapat tarsolyában. Persze csak jövő nyárra leszünk okosabbak. Hiszen addigra már túl lesz a válogatott a Bulgária és Litvánia elleni hazai, majd a Montenegró elleni idegenbeli selejtezőn. Ha akkor 9 ponttal áll a nemzeti tizenegy neve mellett a csoport tabelláján, akkor egy szép ősznek nézhet majd elébe.

Egy másik dolgot sem szabad elfelejteni. A következő világbajnoki selejtezőket a FIFA világranglista alapján sorsolják majd. Hogyha az Európai Labdarúgó-szövetség nem változtat a 10 csoportos lebonyolításon, akkor a 20 legjobb európai közé kell bekerülni a rangsorban, egy legalább második kalapos kiemeléshez. A válogatott pont ebben a pozícióban áll jelen pillanatban. Egy Eb-kijutás mindezt biztosan megerősítené.