• 2024 04 26

Újra együtt

Babos Tímea ismét egy párban Kristina Mladenoviccsal

Babos Tímea Kristina Mladenoviccsal indul párosban az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Ami nagyjából kézenfekvő volt, az bekövetkezett már az idény végén, hiszen Kristina Mladenovics visszatért Babos Tímea mellé, vagyis ismét együtt harcolnak majd a női páros trónjáért. A magyar-francia duó utoljára másfél évvel ezelőtt játszott együtt, és hogy mennyire kifizetődő volt idén a régi kapcsolat elővétele az is mutatja, hogy a páros meg is nyerte az őszi dubaji tornát.

A Mladenovics-Babos duó egyébként először Wimbledonban indult Grand Slam viadalon, még 2014-ben, akkor a negyedddöntőig jutottak párosban, de utána a magyar és a francia játékos sok mindenkinek az oldalán próbálkozott, mígnem a 2018-as Australian Open indította el a sikersorozatukat. Akkor győzni tudtak Melbourneben. Igaz a pályafutásuk azon pillanatában Babos állt előrébb, hiszen Andrea Hlavacsková oldalán megnyerte a páros világbajnokságot az előző év végén Szencsenben. 2018 januárjától viszont következett a Babos-Mladenovics sikersztori. Hat Grand Slam döntő közösen, ebből négy győzelem és közben két világbajnoki cím a női duók között. 

A tokiói olimpia előtt aztán szakítás következett, hiszen az ötkarikás játékokon nem lehet vegyes nemzetiségű páros. Így aztán kihagyás következett a közös játékban. Babos a szövetség oldalán úgy fogalmazott, hogy "annak idején nem veszett össze partnerével, folyamatos kapcsolatban álltak az elmúlt bő másfél évben is. Többször javasolta neki, hogy játsszanak pár versenyt együtt, de valahogy soha nem úgy jött ki a lépés, egészen a dubaji torna nevezéséig".

Ebben mindenképpen közrejátszott, hogy az egykor legjobb magyar teniszezőnő sérült volt, aztán pedig nem találta a visszautat legjobb formájához. Edzőcserék és útkeresés jegyében telt egy hosszú időszak. Jelen állás szerint pedig párosban van csak lehetősége, hogy ott legyen egy Grand Slamen. Mert egyéniben mindössze 338. a világranglistán. Párosban viszont 82. pozícióban áll. Mladenovicsnál ez a két érték 126 és 17. Így ő még alanyi jogon főtáblás lehet egyesben is.

A folytatásról persze még nem beszélnek, főleg azért, mert hasonló tornákon kéne egyesben is indulniuk, hogy együtt párosozhassanak, amire nincsen sok esély. Azonban párosban vétek lenne a franciának elengednie azt a lehetőséget, amit az összeszokottságuk jelent. Mind a kettőjük számára ugyanis az "újrakezdés" sok sikerélményt és akár reális anyagi megtérülést is hozhat, ami nem elhanyagolható, hiszen a profi tenisz nemcsak a sportról szól.