• 2024 04 19

Napi hírhalom - 2022. 12. 15. csütörtök

A nap legfontosabb magyar sporthírei

Új kapitány a férfi röplabda-válogatottnál, soproni kosaras a hét Euroliga csapatában, kézilabda sorsolás az Európa Ligában. A legfontosabb magyar sporthírek egy helyen:

Kézilabda: A Telekom Veszprém 31-31-es döntetlent játszott a román Dinamo Bucuresti otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének tizedik fordulójában. A januári olimpiai kvalifikációs világbajnokság miatt szünet következik a BL-ben, a 11. fordulót február 8-án és 9-én rendezik. A Veszprém hét győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, a Szeged négy sikerrel és hat vereséggel zárta az őszi szezont.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 10. forduló, A csoport:
Dinamo Bucuresti (román)-Telekom Veszprém 31-31 (13-16)

Jégkorong: A magyar férfi jégkorong-válogatott 2-0-ra kikapott Ausztria vendégeként barátságos mérkőzésen Kapfenbergben. Mivel a héten nincs hivatalos nemzetközi szünet, és az osztrák bajnokság sem áll le, ezért a Hydro Fehérvár AV19 játékosai, valamint Kevin Constantine szövetségi kapitány - a fehérváriak vezetőedzője - kihagyták a találkozót, és a pénteki felvonáson sem lesznek jelen. Az együttest Fodor Szabolcs és Szilassy Zoltán másodedzők irányítják.

Ausztria-Magyarország 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
gól: Thaler (6.), Harnisch (46.)

Az áprilisi, kanadai elitvilágbajnokságra készülő magyar női jégkorong-válogatott 4-0-ra kikapott a dán csapattól az amiens-i nemzetközi torna első napján.  Pat Cortina szövetségi kapitány együttese egy hónappal ezelőtt nyert már tornát Franciaországban, akkor Vaujanyban előzte meg a házigazdát, valamint a szlovák és a norvég alakulatot.
    Most pénteken a japánok, szombaton pedig a rendező franciák lesznek az ellenfelek.

    Női nemzetközi torna, Amiens, 1. forduló: Dánia - Magyarország 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)

Kajak-kenu: Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos bejelentette, hogy lezárja profi pályafutását. Kammerer azonban az idei bajnokságon és kisebb versenyeken még indulni fog a klubja, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület színeiben.  A 44 éves Kammerer öt olimpián vett részt. A 2000-es sydneyi játékokon két (K-2 500 és K-4 1000 méter), négy évvel később Athénban egy (K-4 1000 méter) aranyérmet nyert, illetve 2012-ben ezüstérmesként végzett Londonban (K-4 1000 méter). Karrierje során három világbajnoki és hét Európa-bajnoki címet szerzett, ezekkel együtt összesen 39 érme van nagy világversenyekről.

Kosárlabda: Bekerült a női Euroliga hatodik fordulójának a csapatába Jelena Brooks, a címvédő Sopron Basket szerb kosarasa. Brooks a francia Landes ellen 61-50-re megnyert meccs során 35 perc alatt 22 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt. 

Kézilabda: A négy magyar csapat közül egyedül a Praktiker-Vác nem kapott skandináv ellenfelet a női kézilabda Európa-liga csoportkörének csütörtök délelőtti sorsolásán.  A csoportkör január 7-8-án kezdődik és február 18-19-én zárul. A negyeddöntőbe a csoportok első két-két helyezettje jut.
    A csoport: Siófok KC, Molde Elite (norvég), ES Besancon (francia), Borussia Dortmund (német)
    B csoport: Motherson Mosonmagyaróvári KC, Ikast HB (dán), Neptunes de Nantes (francia), Fana Handball (norvég)
    C csoport: DVSC Schaeffler, Nykobing Falster (dán), Sola HK (norvég), Podravka Koprivnica (horvát)
    D csoport: Praktiker-Vác, Paris 92 (francia), SCM Ramnicu Valcea (román), Thüringer HC (német)

Röplabda:  Ifjabb Nagy Péter lett a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.  A magyar szövetség (MRSZ) csütörtökön jelentette be, hogy megállapodott a 38 éves szakemberrel, szerződésének pontos részleteiről - így annak hosszáról is - azonban csak a következő hetekben fognak egyeztetni.

Jégkorong: A korosztályos válogatott szétlövésben legyőzte a francia együttest, ezzel első az U20-as divízió I/A csoportos jégkorong-vb-k első magyar győzelmét szállította. A büntetőpárbaj a 12. körben dőlt el. A magyar csapat ezzel elmozdult az utolsó kiesést jelentő helyről. 

Franciaország-Magyarország 4-5 (2-2, 2-0, 0-2, 2-3) - büntetők után

Kerékpár: A lengyel Mazowsze Serce Polski csapatában folytatja pályafutását az országúton kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor.

Labdarúgás: Visinka Ede lett a labdarúgó NB II 15. helyén álló Nyíregyháza Spartacus új vezetőedzője. Visinkai korábban a Csákvár és a Tiszakécske csapatát irányította a másodosztályban. 

Extrém:  The Racemachine címmel életrajzi regény jelent meg Szőnyi Ferenc, extrémsportolóról, aki pályafutása alatt összesen 178 Ironmant teljesített és ultratriatlon-világbajnoknak mondhatja magát. Szőnyi 38 évesen kezdte sportolói karrierjét, és Ácsról lett Ironman. Jelenleg 59 éves.