• 2024 04 25

Szabó Szebasztián bronzérmes a rövidpályás világbajnokságon

Az első magyar érem Ausztráliában

Szabó Szebasztián bronzérmet nyert 50 méter pillangón a Melbourne-ben zajló rövidpályás úszó-világbajnokság szerdai napján.

Mindössze két magyar úszó döntött úgy, hogy vállalja a kontinensek között hosszú utat és elutazik Melbourneig, az idei rövidpályás világbajnokságra. A két győri versenyő: Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián így egy szűk küldöttséget alkot, a csapat azonban már a vb második napján gazdagabb lett egy éremmel.

Szabó Szebesztián már a középdöntő során magasra tette a mércét, hiszen az 50 méteres pillangó úszásban egyedült tudott az indulók közül 22 másodpercen belülre kerülni. De nemcsak ezért volt a szám egyik fő esélyese, hanem azért is, mert másodmagával tartja a világrekordot. Hiszen a 26 éves magyar úszó és a brazil Nicholas Santos egyaránt 21.75 alatt teljesítette rövidpályán ezt a számot, amivel holtversenyben a legjobb időt tudhatják magukénak. Szabónak a tavalyi Európa-bajnokság után a vb nem sikerült, hiszen koronavírusos betegségét próbálta kiheverni akkor, most viszont egészségileg nem volt gond. De ketten így is jobbak voltak nála, hiába tudott ezúttal is bekerülni a 22 másodperc alattiak táborába. A győri versenyző féltávnál első volt, de a hajrában az utolsó versenyén úszó Santos nagyon odatette magát és 42 évesen negyedszer is megnyerte a számot, méltóképpen búcsúzva az úszástól, mindössze három századmásodperccel elmaradva az aktuális világrekordtól. Szabó elé még be tudott furakodni a svájci Noé Ponti is, így a magyar versenyző végül bronzérmes lett és a kilencedik magyar úszó, aki érmet nyert a rövidpályás világbajnokságok történetében.

Rövidpályás úszó világbajnokság, férfi 50 m pillangó:

1. Nicholas Santos (Brazília) 21.78 másodperc
2. Noé Ponti (Svájc) 21.96
3. Szabó Szebasztián 21.98