• 2024 04 20

Minden kosár számít

Reális az Eb-esély

Reális esélye maradt a magyar női kosárlabda-válogatottnak, hogy kijusson a jövő évi Európa-bajnokságra, miután a novemberi két selejtezőjéből egyet megnyert, egyet elveszített.

A szövetségi kapitány Székely Norbert már Románia-Magyarország Európa-bajnoki selejtező előtt elmondta, hogy minden kosár számítani fog a kontinenstornára vezető úton a lebonyolítás sajátossága miatt. Hiszen a 10 selejtezőcsoport első helyezettje kijut a 2023-as szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-re. A tíz győztes és a házigazdák mellett még a négy legjobb csoportmásodik kerülhet ki a kontinenstornára. 

A lebonyolítás sajátossága az, hogy az orosz és fehérorosz válogatottak kizárása után sem változtattak azon. Vagyis a kizárt együttesek ellenfelei kaptak egy valóban nagy esélyt. Hisz például az oroszok csoportjában kiadó lett az első hely, de a csoportmásodik is megúszott egy pontarányrontó vereséget, ami ebben a helyzetben nem mindegy. A másodikok eredményének kiszámolásásnál ugyanis az utolsó helyezett eredménye kiesik, a többi meccsen összegyűjtött pontokat és kosárarányt veszik majd figyelembe. 

Ebből a szempontból eddig a magyar csapat a lehető legjobban szerepelt. A csoportelsőség Határ Bernadett hiányában és a fiatalitás közepette korántsem volt reális. Hiszen a legnagyobb rivális Spanyolország világbajnoki hatodik volt, egy éve Tokióban pedig a negyeddöntőben búcsúzott. Ehhez képest a magyar csapat hazai környezetben mindössze négy ponttal kapott ki a hispánoktól, majd Huelvában 11 egység volt a két együttes között. Az idegenbeli meccsen a második negyed volt magyar szempontból lyukas, azt 13 ponttal nyerték a spanyolok. A következő kettőt viszont Székely Norbert csapata hozta, így a vereség nemcsak vállalható lett, hanem a továbbjutás szemponjából is fontos. 

A magyar együttes a másik két találkozóját eddig biztosan megnyerte. Temesváron 59 ponttal győzött Románia ellen, míg 57 ponttal diadalmaskodott Rejkjavikban. A pontkülönbség azért sem mindegy egyik esetben sem, mert a második esetében a pontok mellett ez lesz a legfontosabb szempont. Azt pedig még nem tudni, hogy ki végez a csoport harmadik és negyedik helyén, miután Izland legyőzte Romániát. Így még a románok állnak a harmadik helyen, minössze egy kosárnyi különbséggel. 

A magyar válogatott számára február 9-én és 12-én Miskolcon, előbb Izland, majd Románia ellen, a minél nagyobb arányú győzelem a kötelező feladat. Utána pedig következhet a számolgatás. 

Székely Norbert elmondása szerint a magyar csapat esélye 70 százaléra nőtt az Eb-részvételre, de hogy mit is jelent ez pontosan?  Ha a mienk megnyerik utolsó meccsüket, akkor hat ponttal zárnak a másodikok közti összevetésben. A horvát-szerb csatából jelen állás szerint a horvátok lehetnek majd szintén másodikok, ők kibérelhetik a négy legjobb csoportmásodik egyik helyét. 

Az A és B-csoportban a belga-német-bosnyák és francia-litván-ukrán versenyfutás körbeverésében még bárki befuthat. Az itteni másodikkal szemben a mieink előnye az lehet, hogy a kosárarányunk sokkal jobb lesz. A hátrányunk pedig, hogy pontszámban még bármelyikük előzheti a mieinket. A D-csopotban a lengyel-szlovén párharcban a szlovének valószínűleg megszerzik a második helyet, de szűk pontaránnyal és nekik sem lesz majd több, mint hat pontjuk. Az oroszok távollétében a dánoknak lehet annyi pontjuk, hogy Montenegró mögött befutnak a második helyen és jó lesz a kosárarányuk is. A szlovákok jóval nagyobb arányban kaptak ki az olaszoktól, mint mi a spanyoloktól és a győzelmeik is kisebbek, így őket meg lehet előzni ebben a versenyben, ahogy Izrael és Portugália is jelen pillanatban rosszabb kosáraránnyal áll a magyaroknál. A cseh-holland versenyfutás az I-csoportban akkor lenne ideális, hogyha a csehek másodszorra is legyőznék a németalföldieket. 

Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a 10 csoportmásodik közül egyet biztosan nem sikerül majd megelőzni, négyet pedig biztosan. Vagyis a maradék öt együttes közül kell ugye megelőzni még kettőt. 

Ehhez a feladat adott. Győzni februárban nagy arányban. Utána pedig várni az eredményeket. Egyik sem lesz könnyű. De a magyar csapatnak most már minden esély megvan, hogy a hetven százalékból, százat csináljon.