• 2024 04 24

Két magyar aranyérem a kerekesszékes vívó Európa-bajnokságon

Veres Amarilla és Osváth Richárd sikere

Veres Amarilla és Osváth Richárd is aranyérmet nyert a varsói kerekesszékes vívó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

A kerekeszékes vívók is ráléptek a párizsi paralimpia felé vezető útra. Novemberben az egri világkupán gyűjthették az érmeket, míg a héten Varsóban van jelenésük a kontinensbajnokságon.

A Európa-bajnokság első napján szerdán a kardozók küzdelmeiben aztán meg is kezdték az érmegyűjést, hiszen három harmadik hellyel lett gazdagabb a magyar küldöttség.  Hajmási Éva és Veres Amarilla az A, Mező Boglárka pedig a B kategóriában érte el a dobogó harmadik fokát. 

Csütörtökön pedig a párbajtőröző hölgyek és tőröző urak egyéni versenyein volt a sor. Mindkettőben magyar sikerrel. Előbbiben a paralimpiai bajnok Veres Amarilla esélyeshez méltóan győzött az A kategóriában. Veres Tokióban egy éve a fináléban a kínai Csing Zsungot 15-12-re győzte le. Az Eb döntőben aztán korántsem ütközött ekkora ellenállásba, hiszen a fináléban a lengyel Maria Fidrych ellen 15-7-re nyert. Nem volt kérdéses a sikere, ami annál is jólesőbb lehet, mivel Eb-aranya még nem volt ezelőtt a magyar paralimpiai bajnoknak. 

A férfi tőrözők A kategóriájában Osváth Richárd már nyert kontinensversenyt, igaz nem tegnap, hanem még 2014-ben. A paralimpiai ezüstérmes nyakába így ezúttal aranyat akaszthattak. Ha Veres győzelmét magabiztosnak mondhattuk, akkor ezt még fokozta Osváth, aki a döntőben az olasz Lambertinit 15-4-re iskolázta le. Így a magyar csapat két arany és három bronzéremnél jár a vasárnapi tartó Európa-bajnokságon.