• 2024 03 19

Elhunyt Mészöly Kálmán

Elment a Szőke Szikla

Mészöly Kálmán 81 évesen távozott az égi futballmezőkre és vele egy nagy egyéniség hagyta itt a magyar pályákat.

A Szőke Szikla emlékezetes pályafutást hagyott maga mögött, hiszen négy bajnoki címet nyert a Vasassal a közel 300 NB I-ben lejátszott meccsén. A 61 válogatott találkozóján pedig volt világbajnoki ötödik és hatodik a magyar csapattal. Míg az 1964-es  kontinensbajnokságon bronzérmet nyert a gárdával.

Mészöly egyedi volt és megismételhetetlen. Amikor 1966-ban a brazilok elleni legendás vb-meccsen megsérült, felkötött karral játszott tovább. Nem volt kérdés, hogy végig a pályán marad. Kőkemény volt és elnyűhetetlen. Ezt várta el a játékosaitól is, amikor már szövetségi kapitányként dolgozott.

A mai napig az egyetlen, aki játékosként és edzőként is ott lehetett a magyar válogatottal egy labdarúgó világbajnokságon. Nem valószínű, hogy ez bármikor sikerül majd bárkinek megismételnie. Persze sokakban nemcsak a kapitányi sikerei maradtak meg, hanem a szókimondó stílusa, illetve az a verbalitás, amivel tüzelte a csapatát. Érzelmes ember volt. A végletekig küzdött a pályán és a kispadon és valószínűleg ezt tette a betegsége során is. Egészen hétfőig.

Mészöly Kálmánt, aki látta játékosként vagy edzőként semmiképp sem felejti majd. Az emléke tovább él a magyar futballban.