• 2023 09 25

Közepesen erős csoportban a válogatott

Kisorsolták az Európa-bajnoki selejtező csoportokat

Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia lesz a magyar labdarúgó-válogatott ellenfele az Európa-bajnoki selejtezők során

Marco Rossi szeint lehetett volna jobb, vagy akár rosszabb sorsolást is kapnia a magyar labdarúgó-válogatottnak az Eb-selejtezők során, azonban csak az utóbbiban adhatunk igazat a szövetségi kapitánynak. Ugyanis akkora szerencséje nehezen lehetett volna a magyar gárdának, hogy minden nehéz ellenfelet elkerüljön. 

Igaz a remek Nemzetek Ligája szereplés miatt a nemzeti tizenegy a saját maga sorsának kovácsa volt, hiszen első kalaposként elkerült kilenc olyan csapatot, amely alapesetben jobb a mieinknél.  A második kalapos együttesek közül pedig a két legnehezebbet is megúszta, vagyis a világbajnoki címvédő franciákat és az Eb-ezüstérmes angolokat elkerülték a mieink. Utóbbiak esetében sem lehet abból kiindulni, hogy még egyszer meg tudnánk őket verni oda-vissza, ahogy a Nemzetek Ligájában történt. Nyilvánvalóan a Fortuna adhatott volna könnyebb ellenfelet is, mint a vb-résztvevő Szerbia. De akármennyire is erősek a szerbek, sőt mondhatjuk, hogy a csoport favoritjai, de korántsem verhetetlenek. 

A csoport három további együttese közül, vagyis a Montenegró, Bulgária, Litvánia trió ellen papíron most már hozni kellene a kötelezőt, de ez koránt sem lesz egyszerű. A továbbjutás kulcsa pedig egyértelműen a hazai találkozókban rejlik, azokon kellene a lehetőségek szerint a legkevesebb pontot veszíteni, vagy lehetőleg egyet sem. A továbbjutásért nagy valószínűséggel a szerbek és a montenegróiak ellen kell majd nagyot küzdeni és az sem elfelejtendő, hogy a magyar csapatnak most azzal a játékkal kell előrukkolnia, amiben nagyot lépett előre, de még van munkája bőven. Ahogy ezt az olasz meccs is megmutatta. Hiszen a támadó futballban ugrott nagyot a csapat a Nemzetek Ligájában. Ez leginkább az olaszok elleni vesztes meccseken mutatkozott meg. Amikor hátrányból az egyenlítés volt a cél, amiért minden erőt mozgósított a csapat és meg voltak a lehetőségei is, csak a gólok nem jöttek. 

Szalai Ádám hiánya a válogatott játékát alapvetően meghatározhatja majd. Ne feledjük a világbajnoki selejtezőkön éppen azt a két meccset bukta el gyenge játékkal az albánok ellen a gárda, ahol Szalai nem volt ott. 

Jelen helyzetben a válogatott esetében a kijutásra minden esély adott, de a németországi Európa-bajnokság még messze van. Igaz abban az esetben, hogyha a csoport első két helyét nem sikerülne megszerezni, akkor a Nemezetk Ligája alapján még ott van a pótselejtező lehetősége. De azt most már minden szurkoló érzi, hogy nem kellene mindezt az utolsó utáni esélyre hagyni. Annál is inkább, mert az Eb-selejtezők sikeres megvívása egy jobb világranglista helyet és ezzel egy kedvezőbb vb-selejtező sorsolást is hozhat. Azt sem feledve, hogy az első 46 csapatos világbajnokságra már 16 európai gárda jut majd ki, hárommal több, mint most. 

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnok selejtezőinek csoportbeosztása:
    A csoport:
Spanyolország, Skócia, Norvégia, Georgia, Ciprus
    B csoport:
Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
    C csoport:
Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
    D csoport:
Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
    E csoport:
Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova
    F csoport:
Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
    G csoport:
MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
    H csoport:
Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
    I csoport:
Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
    J csoport:
Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein