• 2023 09 28

A Puskás Akadémia Pakson, a Fradi otthon győzött simán

A felcsútiak az első fordulóban kaptak ki utóljára

A Puskás Akadémia a Paks otthonában tartotta meg immár kilenc meccsen át tartó bajnoki veretlenségét, míg a Ferencváros a bajnoki és kupavereség után magabiztos játékkal verte a Debrecent a Groupama Arénában.

OTP Bank Liga, 10. forduló:
Ferencvárosi TC-Debreceni VSC 2-0 (1-0)
Groupama Aréna, 10 857 néző, v.: Berke
gólszerzők:  Vécsei (11.), Zachariassen (56.)
sárga lap: S. Mmaee (42.), Esiti (51.), Knoester (84.), illetve Deslandes (4.), Varga J. (52.), Dzsudzsák (73.)
     
Ferencváros: Dibusz - Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic (Pászka, 88.) - Esiti (Besic, 56.), Vécsei (Mercier, 88.) - A. Traore (Marquinhos, 82.), Zachariassen, Gojak (Sigér, 82.) - R. Mmaee
Debrecen: Gróf - Bévárdi (Kusnyír, 62.), Lagator, Deslandes (Dos Santos, 7.), Ferenczi - Varga J. (Major, 78.) - Szécsi, Dzsudzsák,  Baráth P., Bódi (Kiziridisz, 62.) - Do. Babunszki (Sós, 78.)
 
    A jó iramú, szórakoztató első félidőben a vendégek mozgékony középpályájukra alapozva bátor, nyílt játékot vállaltak fel, úgy a letámadásoknál mint a kontráknál. Amíg azonban a vendégek előtt nem adódott ziccer - kétszer szabálytalanság után azért a kapuba találtak -, addig a hazaiak Vécsei góljával a 11. percben előnyhöz jutottak, majd lehetőségeiket később már helyzetek is követték. A Ferencvárosban Civic vezérletével különösen a bal oldal volt aktív, míg elől Zachariassen és Ryan Mmaee tett hozzá a legtöbbet a játékhoz.
    Az 56. percben megduplázta előnyét a házigazda: labdaszerzés után az első hazai próbálkozást még védte Gróf, az ismétléssel szemben már tehetetlen volt. A gólt Zachariassen szerezte. A kétgólos különbség után kicsit visszaesett az iram, a felek a mezőnyben küzdöttek. A Ferencváros a hajrához érve azonban ismét veszélyeztetett, Grófnak védeni valója is akadt. A DVSC nem zuhant össze, nem adta fel, de akcióit nem tudta befejezni, azokban a lefújásig nem volt gólveszély.

Paksi FC-Puskás Akadémia FC 1-3 (1-1)
Paks, v.: Erdős
gólszerzők: Varga B. (36.), illetve Corbu (7.), Favorov (66.), Baluta (77.)
sárga lap: Osváth (29.), Balogh B. (53.), Gyurkits (88.), illetve Zahedi (19.), Baluta (77.), Ormonde-Ottewill (80.), Spandler (90.), Komáromi (94.)

Paksi FC: Nagy G. - Kinyik (Debreceni, 62.), Kádár, Szélpál, Osváth - Windecker, Balogh B. - Hahn (Papp, a szünetben), Szabó B. (Gyurkits, 78.), Bőle (Haraszti, 78.) - Varga B.
Puskás Akadémia FC: Tóth B. - Mezghrani (Nagy Zs., 73.), Stronati, Spandler, Ormonde-Ottewill - Batik, Favorov - Kiss T. (Komáromi, 80.), Baluta, Corbu (Slagveer, 80.) - Zahedi (Gruber, 65.)

    A felcsútiak kezdték jobban a mérkőzést, ennek megfelelően hamar vezetést szereztek, de negyedóra elteltével a rengeteg szabálytalanság miatt töredezetté vált a játék. Ennek a periódusnak a góllövőlistát vezető Varga Barnabás gyönyörű fejes gólja vetett véget. A szünet előtti percekben ismét a futballé volt a főszerep, így mindkét kapusnak volt dolga, de bravúrt a paksi hálóőrnek kellett bemutatnia a döntetlen megőrzéséhez.
    A folytatásban kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, a kapuk szinte egyáltalán nem forogtak veszélyben, a Puskás Akadémia aztán váratlanul Favorov fejesével újra előnybe került. Hátrányban kinyílt a paksi védelem, ezt pedig kihasználta a legutóbbi kiírás bronzérmese, így szűk negyedórával a vége előtt eldöntötte a három pont sorsát. A feszült hangulatú végjátékban is inkább a vendégek gyors ellentámadásai voltak veszélyesek, de újabb gól már nem született.