• 2024 04 27

Magyar érmek reményében

Közel egy tucatnyian magyar színekben a cselgáncs világbajnokságon

A tizenegy versenyző nyolc súlycsoportban képviseli Magyarországot Taskentben.

A cselgáncs világbajnokágok történetében eddig mindössze két magyar dzsúdósnak sikerült aranyérmet nyerni, akik közül az egyik idén is ott lesz a vébén, igaz csak a tatami széléről szurkolhat majd. Hiszen az eddig két világbajnok közül Braun Ákos, mint női szövetségi kapitány és egyben Pupp Réka edzőjeként is érdekelt lesz Taskentben a csütörtökön kezdődő világversenyen. A paksi hölgy pedig világranglista vezetőként, ha favoritnak nem is számít, de éremesélyesnek mindenképpen. Csakúgy, mint Karakas Hedvig és Tóth Krisztián, akik Puppon kívül az Üzbegisztánba utazó 11 versenyző közül talán a legesélyesebbek arra, hogy medállal a nyakukban térjenek haza, na meg az azzal járó nagyon fontos ranglista pontokkal. Hiszen a vb az olimpiai szempontjából is kiemelt állomás, aki itt érmet szerez, hatalmasat lép Párizs felé. De haladjunk sorjában:

A hölgyeknél már említettük, az olimpiai ötödik helyezett Pupp Réka egyértelműen éremesélyes Taskentben, és az ő jó szereplése az első napon megadhatja az egész csapatnak a lökést egy jó versenyhez. Pupp sikerként élhette meg az elveszett bronzcsata ellenére a tokiói ötkarikás játékokat, azóta pedig folyamatosan versenyez és mindezt kimagaslóan teszi. Egy hete például egy európai versenyt nyert meg. Nem véletlen, hogy hétszáz pontos előnnyel vezeti a Nemzetközi Szövetség rangsorát, ami a kiemelésnél sem lesz elhanyagolható. Hogyha semmi sem jön közbe, akkor már most megágyazhat egy olimpiai kvótának. De arra van esély, hogy Braun Ákos a tatami mellől is aranyat ünnepelhessen egy világbajnokságon.  

Egy súlycsoporttal feljebb Karakas Hedvig következik, akinek már van világbajnoki bronzérme, de egy ehhez hasonló szereplés tőle idén nagyon-nagy bravúr lenne. A Honvéd versenyzőjének „tókiói” betegsége nemcsak az olimpiáját, hanem majdnem a karrierjét is tönkretette. Sokáig kérdéses volt a folytatás, aztán egy súlycsoporttal feljebb próbálkozott kevés sikerrel. De úgy tűnik, most minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Karakas a világranglistán jelen pillanatban a 32., de Taskentben előrébb kerülhet. Azt ne felejtsük el, hogy a rangsor első 20 helyezettje a kvalifikáció lezárásakor nagy valószínűséggel olimpiai induló lesz majd kategóriánként. Szintén az 57 kilogrammos hölgyek közt indul Kovács Kitti, aki az Európa Kupa sorozat szeptemberi oberwarti állomásán harmadik lett, tehát ő sem vigaszágra pályázik. Persze a 43 fős mezőnyben az sem lenne kis teljesítmény.

A 63 kilósok között két magyar is indult volna, de Varga Brigitta sérülés miatt nem lesz ott a világbajnokságon. Így az Özbas Szofival zajló csatájában egyértelműen lépéshátrányba kerülhet. Özbas a 8., míg Varga a 27. a világranglistán, egy súlycsoportban pedig egy ország csak egy versenyzőt indíthat az ötkarikás játékon. Így ha holnap zárnák le a kvalifikációt, akkor előbbi ott lenne az olimpián, de addig még másfél éves út vezet.

A 70 kilogrammos súlycsoportban induló Gercsák Szabina is kanyargós úton járt, de úgy tűnik visszatalál a sikerek útjára. Idén a portugál Grand Prixen második volt, Oberwartban 5. Most jöhet ne egy újabb nagy dobás. Lehetőleg ippon értékű.

A férfikanál is két világbajnoki érmes van a csapatban, de Ungvári Miklós csak szövetségi kapitányként lesz majd ott Taskentben. A 90 kilogrammosok között viszont Tóth Krisztián folytathatja remek sorozatát. Hiszen az MTK dzsúdósa eddig minden felnőtt világbajnokságán, vagyis zsinórban hét alkalommal, bejutott a legjobb nyolc közé. Ahogy a nőknél Puppnak, úgy a férfikanál Tóthnak van a legnagyobb sansza egy éremre, egyrészt az olimpiai bronzérme erre avanzsálja, másrészt a világranglista hatodik helye és 3527 pontja is jó ajánlólevél és egyben egy jó sorsolás alapja lehet. Tóth mellett Nerpel Gergely lesz még ott ugyanebben a kategóriában. Ő a budapesti Grand Slam ötödik helye után reménykedhet abban, hogy nem csak rövid látogatást tesz majd a tatamin Taskentben.

Ungvári Attilának egy kategóriával lejjebb , 2021-ben egy bravúros hajrának köszönhetően lehetett ott az olimpián. Idén pedig elkezdhet egy ugyanilyen jó sorozatot, ami nagyszerű alap lehet, hogy előre rukkoljon a ranglista 14. helyéről, és a vb-n akár eljusson az érmecsatákig.

A 100 kilogrammos kategóriában szintén két magyar vív meg a mezőnnyel és virtuálisan egymással is. Jelen állás szerint  Vég Zsombor áll jobban Cirjenics Miklóssal szemben, de utóbbi rutinja sokat érhet majd, akár már a héten is.  

A legnehezebb urak között Sipőcz Richárd próbál majd helyt állni, aki egy hónapja az Európa Kupa viadalon győzött Németországban, előtte Tbilisziben a Grand Slam versenyen lett hetedik. Ugyan a legfelső súlycsoport csak 38 főt számlál, de a mezőny talán itt a legsűrűbb.

Ha a világbajnoki esélyeket nézzük, akkor reálisan két érem és két helyezés várható el a csapattól. Hogyha már olimpia szemüvegen keresztül figyeljük a szereplést és a magyarok helyzetét a világban, akkor a mostani indulók közül nyolcan nagy eséllyel ott lehetnek majd a következő olimpián is. Ezt pedig Taskentben meg lehet alapozni. Hiszen egy világbajnoki ötödik hely a kvalifikáció szempontjából több pontot ér, mint egy EK-verseny győzelme.

Hogy ki tudja majd ezt realizálni, az csütörtöktől kiderül.

Magyar indulók:

Nők. 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE). 57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kovács Kitti (BHSE). 63 kg: Özbas Szofi (BHSE). 70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

Férfiak. 81 kg: Ungvári Attila (Győri AC). 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Nerpel Gergely (TFSE). 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE). +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr)