• 2024 04 25

Kiesett a Ferencváros a Magyar Kupából

A címvédő Iváncsán bukott el.

A címvédő Ferencváros óriási meglepetésre 3-2-es vereséget szenvedett az NB III-as Iváncsa otthonában a labdarúgó MOL Magyar Kupa negyedik fordulójában, így búcsúzott a sorozattól.

A Ferencváros a futballmatematika egyszerűbb oldalát tette a magáévá ezen az őszön. Hiszen ez ugyan nincsen kimondva, de a Fradi a jóval jövedelmezőbb Európa Liga szereplésre fókuszál a hazai poronddal szemben. A választás teljesen érthető. Hiszen a zöld-fehérek kilenc ponttal vezetik az EL-csoportjukat és már a milliárdokkal kalkulálhatnak, már ami az UEFA-tól érkező bevételeket illeti. Valamint valós az FTC esélye a továbbjutásra. Ha csoportelsőként sikerülne ez, akkor tavasszal egy kört rögtön átugrik a csapat. Ha másodikként, akkor egy Bajnokok Ligája csoportharmadikkal küzdhet majd. Ami jelen állás szerint a Barcelona, a Juventus vagy akár a Milan is lehet. Nem akármilyen lista, ami nem akármilyen bevétellel kecsegtet.

Eközben pedig a Fradi a hazai porondot egy kicsit háttérbe szorította. A választás azért is kézenfekvő volt, mert a Fradi elmaradt meccsei nélkül is vezeti a tabellát. Ez pedig még úgyis igaz, hogy előbb az OTP Bank Liga idei meglepetéscsapata a Kecskemét győzte le a Fradit, majd Mezőkövesden sem sikerült pontot szerezni, az egyik kieső ellen a Csrecseszov-csapatnak.

Persze ennek ellenére a Magyar Kupa címvédőtől mindenki biztos továbbjutást várt az Iváncsa otthonában a legjobb 16 közé jutásért. Ehhez képest az NB III Közép-csoportjában vitézkedő Fejér megyei község csapata ellen mindössze 10 percig működött a papírforma. Zachariassen rögtön a találkozó elején megszerezte a vezetést a magyar bajnoknak. Ezt az előny Schuszter nagyon gyorsan kiegyenlítette. Ryan Mmaee azonban ismét a Ferencvárosnak szerezte meg a vezetést. A világ rendje azonban csak nem akart helyreállni, vagyis nem dőlt el a meccs. Az Iváncsa nagyon fogadkozott a találkozó előtt. De ennél azért több történt, hiszen az egykori Vasas-játékos Tóth András, remek taktikával felvértezett és egy elképesztően motivált csapatot küldött a pályára, amely eltüntette a két osztálynyi különbséget. A Fradi játékosai enerváltnak tűntek a találkozón, aminek nem tudni mi lehetett az oka, de ennek ellenére is biztosan meg kellett volna szerezni a továbbjutást. De nem az előny nőtt, hanem az 57. percben Aradi góljával ismét egyenlített az Iváncsa. A Fradi helyzetei zsinórban jöttek, a házigazdák pedig egy büntetőt kérhettek számon a játékvezetőn. Varga bravúrokat mutatott be, Bogdán ilyet nem tudott, de a védői sem igazán voltak a helyzet magaslatán ezen a délutánon. A 90 perc aztán nem hozott döntést következhetett a hosszabbítás.

A folytatásban pedig aki azt remélte, hogy elfárad a hazai csapat, tévedett. Sőt következett a slusszpoén. Hiszen a 97. percben Kercsó Bence megszerezte a vezetést az Iváncsának. Az igazi fordulat a történeten, hogy Kercsó egyébként FTC nevelés, igaz sohasem játszott felnőtt színekben zöld-fehérben. A meccs másik hőse Varga Ádám volt, aki csak a hosszabbításban három hatalmas bravúrt mutatott be. Varga egyébként Puskás Akadémia nevelés, egyszer a nagycsapat meccsén ült a kispadon az NB I-ben is, ennél tovább eddig nem jutott. Bár most nagyon sokan megtanulták a nevét. Ahogy az NB III-as kiscsapatét is, amely 3-2-re legyőzte a Ferencváros, amely hatalmas erőket mozgósított a meccs hajrájában, de egyenlítenie nem sikerült.

A Magyar Kupa-sorozat legnagyobb meglepetése ezzel nyugodtan kijelenthető, hogy megszületett, hiszen a címvédőt kiejtette a NB III-as Iváncsa.

MOL Magyar Kupa, 4. forduló (a 16 közé jutásért):

Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II)-ZTE FC 0-2 (0-1)
Iváncsa KSE (NB III)-Ferencvárosi TC 3-2 (1-2, 2-2, 3-2) - hosszabbítás után
Credobus Mosonmagyaróvár (NB II)-Kisvárda Master Good 0-3 (0-1)
BTE Felsőzsolca (megyei I.)-MTK Budapest (NB II) 0-6 (0-1)
Debreceni EAC (NB III)-Debreceni VSC 0-4 (0-2)
FC Nagykanizsa (NB III)-Békéscsaba 1912 Előre (NB II) 1-4 (0-1)
Balatonfüredi FC (NB III)-Paksi FC 0-3 (0-1)
Nagyatádi FC (megyei I.)-Monor (NB III) 0-3 (0-2)
Nyergesújfalu SE (megyei I.)-Mezőkövesd Zsóry FC 1-4 (0-3)
Budafoki MTE (NB II) - Szeged-Csanád Grosics Akadémia (NB II) 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után
ESMTK (NB III)-BFC Siófok (NB II) 3-1 (1-1, 1-1, 2-1) - hosszabbítás után
Szombathelyi Haladás (NB II)-Budapest Honvéd 1-2 (1-2)
FC Ajka (NB II)-Újpest FC 1-3 (1-1)

kedden játszották:
ETO FC Győr (NB II)-Kecskeméti TE 1-0 (1-0), Nyíregyháza Spartacus FC (NB II)-Vasas FC 1-2 (0-1)