• 2024 04 19

Cselgáncs világbajnokság után

Öt győzelem és egy hetedik hely a magyar mérleg

A +100 kilogrammos Sipőcz Richárd az első mérkőzésén kikapott, ezzel kiesett szerdán a taskenti olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

Öt győztes mérkőzés és egy hetedik hely. Így zárta a magyar cselgáncs-válogatott a taskenti világbajnokságot. A hetedik helyezett Ungvári Attila szereplése mondható egyedül jónak. A negyeddöntőben búcsúzott és mehetett a vigaszágra, ott azonban vereséget szenvedett. Mivel a világbajnokság a ranglista pontok szempontjából a legjobban "fizet", így ő bebiztosította helyét a rangsorban, és haladhat az olimpiai kvalifikációs céljai felé. 

A többieket szereplését két részre bonthatjuk Pupp Réka, Özbas Szofi és Tóth Krisztián volt az előzetesen, aki Ungvárin kívül helyezésben vagy akár éremben reménykedhetett. Mindannyian egy-egy vereség után búcsúztak. Pupp világranglista elsőként kapott ki intéssel. Tóth Krisztián sem volt bírók kegyeltje. A vereségeknél elgondolkoztató, hogy hogyan állunk sportdiplomáciailag. Hiszen Pupp aktuális világelsőként csak második kiemelt volt, illetve az intéses vereségek mindig bírói jóindulaton is múlnak. 

Nyilván a szakmai elemzésben ezt is ki kell emelni, illetve azt is, hogy az évközben jól teljesítő versenyzők, hogy betlizhetnek egyaránt. Tóth Krisztián egyébként egy szép sorozatot is megszakított, hiszen eddig minden világbajnokságon ahol elindult, bejututt a legjobb nyolc közé. Ezúttal nem sikerült. 

Karakas Hedvidről kell még külön szólnunk, aki hosszú betegség után visszatért eredeti súlycsoportjába. A megszerzett győzelme bíztató. A kiesés pedig azt mutatja, hogy sok munka vár még rá is. 

Vészharangot persze nem kell kongatni, hiszen a két éves kvalifikációs időszak során ez a vb sokat ért a pontversenyben, de még nem volt döntő. De jövőre egy ehhez hasonló szerepléssel sokan sok pozíciót veszthetnek a Párizsba vezető úton. Így a mostani tizenegyek számára is.

A jelen helyzetben persze továbbra is realitás, hogy hét nyolc magyar dzsúdós ott lehessen az olimpián. Ami ennél is fontosabb, hogy ott legyenek valóban csúcsformában. Taskent tanulsága ebben mindenkinek segíthet majd.