• 2021 09 21

Ott lesznek az NHL-es hokisok a pekingi olimpián jövő februárban

Interjú a hazai szövetség szakmai alelnökével, Kovács Zoltánnal

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) megállapodott a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), valamint a Nemzetközi Jégkorong Szövetséggel (IIHF), ennek értelmében a világ legerősebb bajnokságában szereplő hokisok is ott lesznek jövőre a pekingi téli olimpián.

Az egyezség szerint az NHL küzdelmei február 3. és 22. között szünetelnek majd, a játékok döntőjét február 20-án rendezik. Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke nem tartja meglepőnek a döntést, vagyis szerinte várható volt, hiszen a kínai piac rengeteg bevételt hozhat a későbbiek során. Honlapunknak nyilatkozva a korábbi főtitkár elmondta még: az elmúlt 2-3 évben draftolt fiatal klasszisok, mint például a 24 éves Connor McDavid, az Edmonton Oilers kanadai csapatkapitánya vagy éppen a 23 esztendős amerikai játékos, Auston Matthews, a téli ötkarikás játékokon is csapatuk kiemelkedő egyéniségei lesznek.
Az NHL-es sztárok először 1998-ban, Naganóban vettek részt az olimpián, majd az ezt követő négy viadalon, 2002-ben Salt Lake Cityben, 2006-ban Torinóban, 2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban is jégre léptek, legutóbb, 2018-ban Phjongcshangban viszont hiányoztak.
A pekingi olimpián 12 férfi csapat vesz részt, a házigazda Kína mellett Kanada, Oroszország, Finnország, Svédország, Csehország, az Egyesült Államok,
Németország és Svájc a 2019-es világranglista alapján már biztosította helyét, múlt vasárnap hozzájuk csatlakozott Szlovákia, Lettország és Dánia az olimpiai selejtező-tornákról.