• 2024 04 25

Eb-siker után a dán labdarúgás titkáról beszélgettünk

Újra keresettek a fiatal dán labdarúgók

Nagyon jó átigazolási időszakot zárt a dán labdarúgó-bajnokság élvonala, a nyáron több mint 70 millió euróért értékesített játékosokat. A szakemberek szerint ez a kiváló tehetségfejlesztés eredménye. A sereghajtó Vejle 18 éves tehetségét a német Stuttgart annyi pénzért vette meg, amiből a dán klub fedezni tudja az éves játékoskeretre szánt kiadását - nyilatkozta honlapunknak Orvos András, Dániából a daniasport.hu főszerkesztője.

Hozzátette: szervezett és profitorientált a dán labdarúgás és remek érzékkel nyúlnak a tehetségekhez, így nem meglepő számára, hogy az idén megrendezett felnőtt labdarúgó kontinenstornán csak Anglia állította meg Dániát az elődöntőben. A Dániában élő újságíró megjegyezte: nem véletlen, hogy különösen az olyan fiatal tehetségek voltak kelendőek, mint a 19 éves Mohamed Daramy és Kamaldeen Sulemana vagy a 21 éves Jesper Lindström.

A dán Tv2 SPORT futballszakértője, Mads Junker szerint ezt a dán tehetséggondozás elismerésének kell tekinteni.

„Azt hiszem, büszkék lehetünk arra, hogy ilyen nagy összegekért tudunk játékosokat értékesíteni. A külföldiek láthatják, hogy a dán futball valóban képes tehetségeket termelni. A Superliga pedig jó bajnokság számukra, hogy megmutassák magukat. ” - nyilatkozta.

Kiderül tehát az interjúból, hogy:  miért van az, hogy játékosvásárlás esetén a világ egyre nagyobb része Dánia felé tekint?