• 2024 04 25

Egy álom megvalósulása

Dávid Krisztina mesél a paralimpiai bronzéremről

Még érettebb és higgadtabb versenyzést vár magától a 2024-es párizsi paralimpián a sportlövő Dávid Krisztina - nyilatkozta honlapunknak a tokiói paralimpián légpisztolyban bronzérmes versenyző, aki szívműtét közben történt műhiba miatt hatévesen került kerekesszékbe.

A hazaérkezést követően a kiváló sportember megjegyezte: neki jól jött az 1 év halasztás, valamint óriási tiszteletet érez a japánok iránt, akik minden nehézség ellenére megrendezték az eseményt. Hozzátette: nagyon büszke arra, hogy szabadpisztolyban 12. lett, a második legjobb nőként, hiszen ott együtt versenyeztek a két nem képviselői. Kiemelte: azért elégedett, mert a riói 5. helyezést egy gyengébb mezőnyben érte el, most viszont egy erősebb paralimpiai döntőben szerezte meg a bronzérmet. Bízik abban, hogy 2024-ben Párizsban sikerül feljebb lépnie a dobogón, bár ez ebben a sportágban nem borítékolható.

A P2-es kategória magyar indulója jól teljesített a 60 lövéses alapversenyben a japán fővárosban. Ugyanakkor a jó teljesítménynek a nyolcas döntőben csak lélektani jelentősége lehetett, mert nulláról kezdtek a lövők. Dávid Krisztina öt lövést követően harmadik, újabb öt után negyedik volt, de közben azért hátrébb is állt egy-egy pontatlanabb célzás miatt. Ezután két lövésenként egy versenyző mindig kiesett, és a 45 éves magyar döntős jól kapaszkodott felfelé. Nyolc lövés után négyen maradtak, akkor egy körrel előzte meg dél-koreai ellenfelét, akit az újabb két kísérlet után is maga mögött tudott tartani: 210,5 körrel harmadik lett, mert az előtte álló Dzsavanmardit és Pehlivanlart nem volt esélye befogni. Az iráni 239,2 körös - világcsúcsot érő - döntős eredménnyel győzött, a török 234,5-tel zárt.