• 2024 04 20

Egy tokiói bronzérem története a 2018-as tragikus eseményektől

Szvitacs Alexa asztaliteniszező aranyéremért megy a párizsi paralimpiára

Mentálisan megerősödve tért haza a tokiói paralimpiáról az asztaliteniszező Szvitacs Alexa, aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait majd 3 év alatt eljutott a bronzéremig a japán fővárosban.

A 31 éves sportoló idehaza az épek között a női bajnokságban a Győr, a férfi NB I-ben pedig a BVSC színeiben játszik.

A 2019-ben Európa-bajnok Szvitacs Alexa Tokióban a csoportjában 3:1-re verte a brazil Danielle Rauent, majd 3:0-ra kikapott a kínai Hsziung Kuj-jentől, végül pedig 3:0-ra legyőzte a török Neslihan Kavast. Ezzel másodikként elődöntőbe került, ami már biztos harmadik helyet ért számára, mivel bronzmérkőzést nem rendeznek.

A fináléért az ausztrál színekben versenyző Li Na Lejjel mérkőzött meg, és jól kezdett, szoros szettekben 2:0-ra meglépett. A harmadik játszma viszonylag simán az ellenfeléé lett, a negyedikben pedig csak a végén tudott fölénybe kerülni az ausztrál. A döntő szettben 6:6-ig együtt haladtak, de onnantól a magyar játékosnak már nem sikerült pontot csinálnia.

Alexa honlapunknak elmondta: csupán azért csalódott, mert 2-0-s előnyről veszítette el az elődöntőt. Elmesélte azt is, hogy 3 éve még az életéért küzdöttek az orvosok, most meg éremmel a nyakában térhetett haza Tokióból. Hozzátette: rengeteget köszönhet a családjának valamint megjegyezte: szeretne aranyérmet szerezni a 2024-es párizsi paralimpián. Az is kiderül, hogy Póta Georgina milyen szerepet tölt be ebben a mostani éremben.

Szvitacs legvégül hangsúlyozta: a sport valóban sok mindenre megtanította, így például küzdeni, alázatra és szorgalomra, épp ezért nagyon hálás azoknak a szakembereknek, akik az elmúlt 24 évben foglalkoztak vele.