• 2024 03 19

Japán nem lakott jól ezzel az olimpiával - irány 2030?

Dénes Ferenc értékeli a japánok esélyeit az újabb szervezésről

Hasimoto Szeiko a tokiói nyári olimpia és a nemrég zárult paralimpia szervezőbizottságának vezetője örömmel fogadná, ha Japán a közeljövőben megint ötkarikás játékok házigazdája lenne, és 2030-ban Szapporo adna otthont a téli olimpiának és paralimpiának. A japán település 1972-ben már rendezett téli olimpiát.

Gazdaságilag okos megoldás lenne Szapporo a meglévő infrastruktúra ismeretében - nyilatkozta honlapunknak Dénes Ferenc sportközgazdász. Szerinte értelmes politikai döntésről van szó, hiszen Japán a koronavírus-világjárvány miatt nézők nélkül rendezte meg a tavalyról 2021-re halasztott világeseményt és így az ország nem tudta megmutatni azt, amit szeretett volna ezen a nyári olimpián. Kiemelte: az összegyűjtött tudásbázist könnyen lehet majd hasznosítani. A szakember elárulta, hogy mennyi pénzből lehet megrendezni egy téli olimpiát, amely jóval olcsóbb, mint a nyári játékok.

Hasimoto Szeiko derűlátóan úgy vélte, erős jelölt a japán város, amely tavaly januárban kapott engedélyt a Japán Olimpiai Bizottságtól, hogy pályázzon a 2030-as téli csúcseseményekre.

 Szapporo mellett eddig Salt Lake City és Barcelona erősítette meg érdeklődését a kilenc év múlva esedékes ötkarikás versenyek lebonyolítása iránt. de időközben Ukrajna is tárgyalásokat kezdeményez a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál egy jövőbeni téli olimpia rendezéséről.  Volodimir Zelenszkij államfő arról tájékoztatta Thomas Bach NOB-elnököt, hogy hamarosan delegációt küld Lausanne-ba. A nemzetközi ötkarikás testület vezetője a hétvégén látogatott Kijevbe, ahol tárgyalt Zelenszkijjel.