• 2024 04 26

Történelmi pillanat a hazai e-sportban

Interjú Biró Balázs Györggyel, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnökével

Idén először képviselik Magyarországot hivatalos keretek között a magyar e-sport válogatottak világeseményen - nyilatkozta honlapunknak Biró Balázs György, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnöke.

Hozzátette: céljuk nemzetközi elismertséget szerezni. A sportvezető felidézte, a 2017-ben alakult HUNESZ 2020 elején ott volt az európai szövetség alapító tagjai között, majd tavaly év végén a nemzetközi szövetséghez is csatlakozott. 
Szerinte újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar e-sport azzal, hogy immár hivatalos formában kapcsolódik be a nemzetközi vérkeringésbe. Mint kifejtette az elmúlt időszakban kiemelt projekt volt a szövetség számára a magyar e-sport válogatott kialakítása. A selejtezőket úgy rendezték meg, hogy a legjobb hazai játékosok mellett olyan tehetségek is csatlakozhassanak, akik eddig még nem vettek részt a hazai versenyeken. 
Mivel a válogatottak több csapatból állnak össze, ezért az elnök szerint nagyon fontos volt az egység, valamint a megfelelő szakmai háttér megteremtése.
A magyar profi videojátékosok összesen hat játékban - Counter-Strike: Global Offensive, eFootball PES 2021, Dota 2, PlayerUnknown's Battlegrounds, TEKKEN 7 és Brawl Stars - képviselik a magyar színeket összesen három nemzetközi eseményen, a nemzetközi szövetség, az IESF világbajnokságán, a World Esports League küzdelmeiben és az európai Nations Cupon.