• 2024 04 26

FTC győzelem Kispesten

Ez történt az OTP Bank Ligában

A Budapest Honvéd otthon 1-0-s vereséget szenvedett a 23. perctől emberhátrányban játszó, címvédő Ferencvárostól a labdarúgó OTP Bank Liga hatodik fordulójának szombati játéknapján.

Jó iramú, kiegyenlített mezőnyjátékkal indult a találkozó, aztán a 16. percben a vendégek szereztek vezetést: Nguen 15 méterről, középről, fordulásból leadott lövése a blokkolni szándékozó Batik kézfején is irányt változtatott még. Támadásban maradt, de a 23. percben megfogyatkozott a vendégcsapat: Botka rántotta le a 16-os előterében a ziccerben lévő Nagy Dominikot, amiért piros lapot kapott. A Honvéd próbálta érvényre juttatni létszámfölényét, de csak rövid ideig volt képes irányítani a játékot. A Ferencváros gyorsan rendezte sorait, és a hajrában még lövésekre is futotta az erejéből.
A szünet után fegyelmezetten, zártan védekezett a vendégcsapat, az így területhez jutó hazaiaknak pedig lehetőségeik is adódtak. A Ferencváros kontrái azonban mindig veszélyt jelentettek, R. Mmaee a lécet is eltalálta, és később Szappanos bravúrjai kellettek ahhoz, hogy minimális maradjon a különbség. A hajrához közeledve támadó szellemű játékosok becserélésével kockáztatott a házigazda, amely kapura sokáig nem jelentett veszélyt, és a hajrában ugyan Dibuszt is megdolgoztatták a kispestiek, egyenlíteniük nem sikerült.
A Ferencváros legközelebb csütörtökön, az Európa-liga csoportkörében lép pályára, ahol a nyitófordulóban a Bayer Leverkusen vendége lesz.

OTP Bank Liga, 6. forduló:
Budapest Honvéd FC-Ferencvárosi TC 0-1 (0-1)
Bozsik Aréna, 4046 néző, v.: Karakó
gólszerző: Nguen (16.)
sárga lap: Pantelic (25.), Zsótér (48.), Klemenz (58.), illetve R. Mmaee (31.), S. Mmaee (87.)
kiállítva: Botka (23.)

Budapest Honvéd: Szappanos - Lovric, Batik, Klemenz, Tamás K. (Balogh N., 72.) - Pantelic (Nono, a szünetben), Hidi (Eppel, 61.) - Bőle (Machach, 72.), Zsótér (Talys, 84.), Nagy D. - Lukic

Ferencváros: Dibusz - Botka, Blazic, S. Mmaee, Civic - Vécsei, Laidouni - Zubkov (Wingo, 26.), Zachariassen (Uzuni, 65.), Nguen (Somália, 65.) - R. Mmaee

Az újonc Gyirmót 5-0-ra kapott ki az élvonalba frissen visszajutó Debrecen vendégeként.  A hajdúsági együttesnek négy nyeretlen bajnoki, és sorozatban két vereség után sikerült újra győznie, míg a változatlanul nyeretlen Gyirmót ebben az idényben harmadszor kapott ki.  Az első félidőben a vendégek voltak valamivel aktívabbak, kapufáig is eljutottak, a hazai közönség pedig nagyjából félóra elteltével füttyszóval és bekiabálásokkal adta tudtára a kedvenceknek, hogy ennél többet várna tőlük. A szünetig viszont gól nem esett, a hivatalos statisztika pedig azt támasztotta alá, hogy valóban a Gyirmót volt a kezdeményezőbb.
    Egészen más mentalitásban folytatta viszont a meccset a Debrecen, amely a fordulás után hat perc alatt kétszer is betalált a rivális kapujába. A vendégek gyors szépítő találatát videobírózás után les miatt érvénytelenítették, a hajdúsági együttes pedig 12 perccel később már négygólos különbséggel vezetett, miután a csereként beállt Sós Bence két perc alatt duplázott. Csertői Aurél vezetőedző négyes (!) cserével próbált frissíteni a Gyirmóton, amely azonban továbbra sem tudta felvenni a küzdelmet a házigazdával. A hajrához közelítve a DVSC megszerezte az ötödik gólját is, ezzel végleg eldöntötte az összecsapást.

 A Mezőkövesd a 94. percben szerzett góllal 2-2-es döntetlent játszott a vendég MOL Fehérvár FC-vel. Az előzetes várakozásokkal ellentétben az első félidőben jóval kezdeményezőbb volt a Mezőkövesd, amely a játékrész hajrájában Nagy látványos és szép góljával megérdemelten szerzett vezetést.
    Nem sokkal a fordulást követően Drazic révén egy kontra után növelhette volna előnyét a hazai csapat, de a csatár - miután a nehezét már megcsinálta - csúnyán fölé lőtt.
    A folytatásban a fehérváriak jóval veszélyesebben futballoztak és a válogatott Nikolics szezonbeli első bajnoki találatával egyenlítettek. A 81. percben fordított a Fehérvár a balhátvéd Heister bombájával. A vendéglátók a hajrában nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, ez Jurina révén a 94. percben sikerült is nekik.

Mezőkövesd Zsóry FC-MOL Fehérvár FC 2-2 (1-0)
Mezőkövesd, v.: Bognár
    gólszerzők: Nagy D. (39.), Jurina (94.), illetve Nikolics (70.), Heister (81.)
    sárga lap: Farkas D. (30.), Jurina (68.), Derekas (75.), illetve Rus (4.), Fiola (23.), Nego (85.)

    Mezőkövesd Zsóry FC: Piscitelli - Farkas D., Kocsis G., Szépe, Katanec - Derekas (Calcan, 85.), Besirovic, Cseri (Madarász, 77.) - Vutov (Chrien, 77.), Drazic, Nagy D. (Jurina, 60.)

    MOL Fehérvár FC: Kovácsik - Fiola, Rus, Lüftner, Heister - Nego, Szendrei, Makarenko, Dárdai (Kojnok, 92.) - Nikolics (Alef, 87.), Kovács I. (Jallow, a szünetben)

A Paks 3-0-s vezetés után 3-2-re legyőzte a vendég MTK-t.  Az előző körben odahaza a sereghajtó Újpestet verő Paks lendületesen kezdte a találkozót, és Ádám remek helyzetfelismerésének köszönhetően már a 8. percben megszerezte a vezetést. A gól után is a hazaiak diktálták a tempót, Sajbán a kapufát találta el, majd Bognár újabb gólpasszából ő növelte az előnyt. Az MTK - amely az utóbbi kilenc meccséből csak egyet nyert meg - nem tudott igazán veszélyes helyzetet kialakítani az első félidőben.
    Térfélcsere után rákapcsolt a budapesti csapat, mégis a Paks talált a kapuba - ezzel eldőlni látszott a mérkőzés -, majd Miovski szépítő gólját érvénytelenítette videózás után a játékvezető szabálytalanság miatt. Nem sokkal később a vendégek büntetőjét is VAR előzte meg, de ezúttal mindent rendben talált Berke Balázs, Grozav pedig csökkentette az MTK hátrányát. Miovski remek egyéni akciója után a 75. perctől már csak 3-2-re vezettek a tolnaiak, aztán a hajrában és a hétperces hosszabbításban mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de az eredmény már nem változott.

Paksi FC-MTK Budapest 3-2 (2-0)
Paks, 1175 néző, v.: Berke
    gólszerzők: Ádám (8.), Sajbán (37., 54.), illetve Grozav (70. - 11-esből), Miovski (75.)
    sárga lap: Medgyes (34.), Nagy G. (68.), Papp (75.), illetve Miovski (56.), Dimitrov (69.)

    Paks: Nagy G. - Lenzsér, Kinyik, Szélpál - Balogh (Windecker, 80.), Medgyes (Kesztyűs, 66.), Tamás (Nagy R., 63.) - Bognár (Pethő, 79.), Papp - Sajbán, Ádám (Böde, 63.)
    
    MTK: Mijatovic - Perkovic, Nagy Zs. (Herrera, 78.), Ferreira - Balázs, Weir, Ramadani, Dimitrov (Kocsis, 77.), Kovácsréti (Vancsa, 66.) - Haraszti (Miovski, a szünetben), Grozav
    
   Debreceni VSC-Gyirmót FC Győr 5-0 (0-0)
Debrecen, 3089 néző, v: Andó-Szabó
    gólszerzők: Bévárdi (47.), Ugrai (51., 77.), Sós (64., 66.)
    sárga lap: Korhut (28.), Baráth (45.), Kusnyír (84.), illetve Simon (26.), Major (38.), Zeke (58.)

    Debrecen: Kosicky - Kusnyír, Deslandes, Baráth, Korhut (Sós, a szünetben) - Bényei, Dzsudzsák - Bévárdi (Gyönyörű, 88.), Soltész (Bárány, 46.), Ferenczi - Ugrai (Tischler, 86.)

    Gyirmót: Rusák - Major (Szegi, 68.), Szeles, Ikic, Zeke - Vass, Nagy P., Radics (Hajdú, 68.) - Herjeczki (Medgyes, 68.), Simon, Hasani (Varga, 68.)