• 2024 04 26

Pontszerző magyarok szombaton

Muszukajev ötödik, Marosi hatodik lett

Közel álltak hozzá, de nem szereztek érmet. A szombat további magyarjai.

Birkózás: Muszukajev Iszmail a szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában pénteken kiharcolta a vigaszági küzdelmeket, de szombaton nem tudott két mérkőzést nyerni az olimpián, így végül az ötödik helyen végzett. A magyar birkózó első vigaszági mérkőzésén a mongol Tumur ellen nagyon taktikusan küzdve győzött, a bronzmérkőzés azonban már nem sikerült a számára. A harmadik helyért rendezett találkozón ugyanis az orosz Gadzsimurad Rasidov esélyt sem hagyott riválisának. Így Muszukajev Iszmail végül nem szerzett érmet, mert a magyar küldöttség egy újabb ötödik hellyel gazdagodott a honosított birkózó révén. 

Öttusa: A csütörtöki körvívás után a férfi öttusázók mezőnye átköltözött a Tokió Stadionba, ahol a 25 méteres mobilmedencében teljesítette a 200 méteres úszást a szombati program nyitányaként. Marosi Ádám kilencedikként 311 pontot gyűjtött, Kasza Róbert 12-ként 309 pontot tett hozzá az eredményéhez A bónuszvívásban Kasza két pontot szerzett, Marosi Ádám maradt 531 összponton.  A lovaglásban a negyedik legtöbb pontot gyűjtő Marosi a hetedik helyről kezdhette meg a kombinációt, Kasza 24. volt az utolsó kombinált szám előtt. Londoni bronzérmesünk egy helyet javítva végül a pontszerző hatodik helyen végzett a férfi öttusázók tokiói olimpiai versenyében, míg Kasza Róbert 27. lett. Győzött a brit Joseph Choong, az ezüstérmet az egyiptomi Ahmed Elgendi, a bronzot pedig a dél-koreai Dzsun Vung Te harcolta ki.

Kajak-kenu: A magyar férfi kajaknégyes is a döntőbe jutott Tokióban, de nem sikerült érmet szereznie a Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összeállítású magyar hajónak. A táv egyötödénél még harmadik volt a csapat, de végül a hetedik helyen siklottak be a célba. A győzelmet a németek szerezték meg a spanyolok és a szlovákok előtt. A szombati kajak-kenu döntők közül elsőként a női kenu kettesek futamát rendezték meg. A Tokióban debütáló kenusok páros versenyében az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Takács Kincső-Balla Virág egységünk végül az ötödik helyen ért célba. Kína szerezte meg az aranyérmet a versenyszámban. A férfi kenu egyes 1000 méteres táv B-döntőjében volt érdekelt Adolf Balázs, aki a hetedik helyen fejezte be a futamot, és összesítésben a 15. lett a tokiói olimpián.