• 2024 04 26

Fordulatos meccsen győzött a Mezőkövesd

A VAR ismét döntő szerepben

A Mezőkövesd házigazdaként 3-2-re legyőzte a Zalaegerszeg csapatát a labdarúgó OTP Bank Liga második fordulójának szombati játéknapján.

A videóbíró rendszer már az ötödik percben szerephez jutott a mérkőzésen, a hazaiknak megítélt büntetőt a VAR felvételeinek visszanézése után visszavonta Pillók játékvezető. Nem zavarta meg a házigazdát a közjáték, tíz perccel később megszerezte a vezetést a borsodi csapat Jurina fejese után. Az első fél óra leteltét követően egyenlített a ZTE, legalábbis egy pár percig így érezhették a vendégek, ám a videóbíró tanusága szerint Koszta gólját szabálytatlanság előzte meg. A sok videózás miatt nyolc perc volt a hosszabbítás az első játékrész végén, ami ugyancsak a VAR közreműködésével telt. Babati és Besirovic zalai tizenhatoson belüli összecsapását a videóbíró segítségével ítélte meg a játékvezetői kontingens, ami után tizenegyest rúghatott a Mezőkövesd, így Cseri találata után 2-0-lal vonultak szünetre a felek. Waltner Róbert igyekezett véleményt alkotni a látottakról a levonuló játékvezetőnek, ám mankóval bukdácsolva nehezen érte utól a rá sem hederítő Pillókot. Ellenben hallhatta a ZTE vezetőedzőjének hangját, aki innentől a lelátóról volt kénytelen figyelni a mnérkőzést. A fordulás után idegeket borzoló ítélettel folytatódott a találkozó, az 54. percben Babati passzát Koszta lőtte a Mezőkövesd kapujába, ám ezt a gólt sem adták meg, les miatt. A 67. percben aztán Koszta már szabályos gólt lótt, amivel szépített a ZTE. Sőt, két percre rá már egyenlő volt az állás. Koszta ezúttal előkészítette Serafimov találatát. Pintér Attila Drazic beállításával akarta ferlfrissíteni csapata támadójátékát, ám a húzása nem jött be, a szerb csatár öt perc alatt kiállyttatta magát. A felfokozott hangulatban az emberelőnybe került Zalaegerszeg az utolső tíz percben emberhátrányba került. Előbb Kálnoki-Kis, majd Bobál került Drazic sorsára. Sőt, ha ez nem lett volna előg a vendégeknek, az utóbbi piros lapot követő szabadrúgásból megszerezte a győzelmet a Mezőkövesd a meglehetősen eseménydús és ellentmondásos mérkőzésen. Az volt az ember érzése a mérkőzést nézve, hogy a VAR lassan háttérbe szorítja a játékvezetőt, mindenesetre nem segít a dirigensek tekintélyének megtartásában. A videóbíró rendszer bevezetése inkább vitákat szült eddig. 

OTP Bank Liga, 2. forduló:
Mezőkövesd Zsóry FC-Zalaegerszeg 3-2 (2-0)
Mezőkövesd, v.: Pillók
gólszerzők: Jurina (15.), Cseri (45+9., tizenegyesből), Besirovic (83.), illetve Koszta (67.), Serafimov (69.)
sárga lap: Drazic (78., 80.), Cseke (86.), illetve Koszta (36.), Kálnoki-Kis (74., 82.)
kiállítva: Drazic (80.), illetve Kálnoki-Kis (82.), Bobál D. (88.)

Mezőkövesd: Antal - Farkas D., Katanec, Pillár, Kocsis G. - Cseke, Madarász (Nagy D., 75.), Chrien (Calcan, 71.), Cseri - Jurina (Drazic, 75.), Besirovic (Karnyicki, 90.)

ZTE FC: Demjén - Serafimov, Kálnoki-Kis, Bobál D., Gergényi - Bedi, Sankovic, Halilovic (Szalay, 62.) - Babati (Ubochioma, 62.), Koszta, Skribek (Spoljaric, 78.)

(Fotó: Mezőkövesd Zsóry FC)