• 2024 04 19

Ez történt csütörtökön az olimpián

Rövid összefoglaló

Érmek, helyezések, selejtezők.

Kajak-kenuban Tótka Sándor arany-, Csipes Tamara pedig ezüstérmet nyert, a nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóf pedig ugyancsak második lett a tokiói olimpia csütörtöki versenynapján.

   A 27 éves Tótka az egyesek 200 méteres versenyében szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben.
    A négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipest csak az új-zélandiak sztárja, Lisa Carrington tudta megelőzni, aki Tokióban már három aranynál jár. Ebben a számban a címvédő Kozák Danuta a negyedik helyen ért célba.
    A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó szintén a negyedik helyen végzett a kajak kettesek 1000 méteres versenyében, míg a Béke Kornél, Varga Ádám kettős a B döntőben fejezte be a szereplését, és összesítésben a 12. helyen zárt.
    A kenu egyesek 200 méteres versenyében Balla Virág nyert, Takács Kincső pedig hatodik lett a B döntőben, így előbbi kilencedikként, utóbbi 14.-ként zárt.
    A 24 éves Rasovszky Kristóf a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban végig az élmezőnyben tempózott, az utolsó másfél kilométerre a végül győztes világbajnoki címvédő, Florian Wellbrock szakadt el tőle, Rasovszky pedig másodikként csapott a célba.
    A magyar női vízilabda-válogatott bronzéremért küzdhet majd szombaton, miután az elődöntőben 8-6-ra kikapott a spanyol csapattól.
    Öttusában a körvívásra került sor csütörtökön, Marosi Ádám 20 ellenfelét legyőzte, miközben 15-től kapott ki, és 220 pontjával tizedik lett. Kasza Róbert 15 győzelemmel és 20 vereséggel a 27. helyen zárt a 36 fős mezőnyben 190 ponttal. Versenyük szombaton folytatódik.
    A nőknél Gulyás Michelle és Kovács Sarolta egyaránt 20/15-ös mérleggel zárta a vívást és holtversenyben a hatodik helyről várja a pénteki folytatást.
    A hétpróbázó Krizsán Xénia az első nap után a 19. helyről várta a csütörtököt, majd a távolugrást, gerelyhajítást és kiváló 800 méteres futását követően a 13. helyen zárt.