• 2024 04 26

Veres Amarilla kibújt a kínaiak árnyékából

Szekeres Pál szerint ez a siker akár újabb aranyéremhez vezethet Tokióban

Veres Amarilla aranyérmet nyert a kerekesszékes vívók párbajtőr versenyében csütörtökön a tokiói paralimpián. Egész pontosan a nők A kategóriás küzdelmében, azaz a vívás szempontjából kevésbé sérültek között. Szekeres Pál a korábbi paralimpiai bajnok a helyszínről értékelte a sikert.

A BVSC-Zugló 28 éves sportolója előbb egy amerikai majd egy oroszt vert meg aztán következett a két kínai elleni bravúros győzelem az elődöntőben és végül a döntőben. A magyarok közül korábban csupán Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián - Barcelonában és Atlantában összesen háromszor -,
így Veres Amarilla az első magyar női bajnok.
Szekeres most Tokióból nyilatkozott honlapunknak, melyben elmondta: "Amarilla elhitte, hogy nyerhet". Már a negyeddöntőben látta, hogy nagyon koncentrált a magyar vívónő és döntőnek bizonyult az új taktika, miszerint egyből letámadta ázsiai ellenfeleit, akiket teljesen meglepett ezzel.
Szekeres Pál kiemelte még Veres Amarilla edzőjét, Kovács Ivánt, akivel sikerült a nyerő taktikát kitalálni majd megvalósítani a páston és így kibújtunk a kínaiak árnyékából. A következő három nap során újabb érmek, akár még egy vagy két aranyérem is születhet a vívóknál, mert ez a siker felszabadulttá tehet mindenkit a csapaton belül - fejezte be a versenyzőként háromszoros paralimpiai bajnok sportoló, aki most sportdiplomáciánkat is erősíti a japán fővárosban.

Veres Amarilla 1993-ban született Békéscsabán, bal oldalára veleszületett bénulással. 13 évesen kezdett el vívni, akkoriban még az épek között. Később kiderült, hogy betegsége miatt nem követheti az eddigi edzéstervet, ezért vívóedzőnek állt. Segédedzőként tevékenykedett, majd kipróbálta a kerekesszékes vívást és hamarosan, 2014-től már nemzetközi versenyeken is indult. 2016-ban Rióból, az első paralimpiájáról bronzérmesként utazhatott haza. A sport mellett tanulmányaira is nagy figyelmet fordít, sportszervezést hallgat a a Níregyházi Egyetemen. 

Szekeres Pál az 1992-es barcelonai paralimpián tőrvívásban, majd 1996-ban, Atlantában tőr- és kardvívásban is aranyérmet nyert, így ő lett az első sportoló, aki mind olimpián, mind paralimpián érmet szerzett. 2000-ben és 2008-ban bronzérmes lett tőrvívásban, 2004-ben pedig kardvívásban. Már 2016-ban is a kerekesszékes vívás versenyigazgatójaként volt jelen a Paralimpián, ahogy most is a helyszínről adott interjút.