• 2024 04 27

Kozák Luca szeretne kicsit kikerülni a mókuskerékből

A Magyar Nagydíjsorozat újabb állomását rendezték meg kedden

Kedden délután a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban került sor a Magyar Nagydíjsorozat újabb versenyére. A viadal a Continental Tour Bronze sorozatának második magyarországi állomása volt a 2021-es évben, de két számot a Diamond League keretében bonyolítottak le. Két hazai siker is született a távolugró Nguyen Anasztázia és a gerelyhajító Szilágyi Réka révén, valamint Palkovits István fantasztikus U23-as országos csúcsának is örülhettünk 3000 méteres akadályfutásban. Az amerikai sprinter, Elijah Hall a 100 és 200 métert is megnyerte idei második szabadtéri versenyén. Összesen 10 magyar tokiói olimpikont láthattunk az MTK pályáján.

100 méteres gátfutásban az amerikai Gabriele Cunnigham (12.78) volt a leggyorsabb, a lengyel Klaudia Siciarz (12.87) és Kozák Luca (13.02) előtt. A debreceniek 25 éves futónője a nap végén a reflektorok fényében megrendezett utolsó futás során a 4x100-as magyar váltóval lett harmadik. Ahogy a férfiaknál, úgy itt is a Budapest World csapata (Taliyah Brooks, Natasha Morrison, Cara Nnenya Hailey, Michelle-Lee Ahye) győzött 43.26-os idővel. A Kéri Bettina, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kozák Luca összetételű magyar „A” váltó 45.29 másodperces idővel teljesítette az egy körös távot.

Luca honlapunknak elmondta: nagyon várta a váltófutást, igaz ettől mind a négyen többet reméltek, de tudja, hogy ennél sokkal jobb időeredményre is képesek lesznek majd. Hozzátette: a tokiói olimpiai szereplése (egy rontás miatt nem ért célba az elődöntőben) után jól esett neki mentálisan a stresszmentes három hét, amikor kicsit felengedhetett. A 13.02-t reálisnak érzi és már nagyon várja azt, hogy teljesen kikapcsolhasson a hátralévő 2-3 verseny után. Kiemelte: jó lesz kikerülni a mókuskerékből, amikor a barátokkal szórakozhat és például azt ehet majd, amit szeret.

Visszatérve Palkovits István U23-as országos csúcsához és a negyedik helyezéséhez: az idei az U23-as Európa-bajnokság aranyérmese mostani futásával a jövő évi felnőtt Európa-bajnokság szintidejét is teljesítette. A 20 éves kecskeméti tehetség végig az élmezőnyben haladva 8:28.43-as időt futott, amivel bő fél másodperccel megdöntötte Markó Gábor 1982 óta fennálló korosztályos rekordját.