• 2023 02 08

Két magyar döntetlen a Konferencia Ligában

A Fehérvár otthon, a Puskás Akadémia FC idegenben ikszelt

A MOL Fehérvár FC hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az örmény Ararat Jereván együttesével a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének első fordulójában, a párharc csütörtöki első mérkőzésén. A A Puskás Akadémia csapata szintén 1-1-es döntetlent ért el a finn Inter Turku vendégeként.

    Az Európa-bajnokságon szerepelt öt játékosa nélkül, de két nyári igazolásával a kezdőben állt fel a Fehérvár. A hazaiak nem estek neki ellenfelüknek, viszont jóval kezdeményezőbbek voltak, ami az első félidő közepétől már helyzetekben is megmutatkozott. A Jereván elsősorban a védekezéssel volt elfoglalva, de Kone révén néhányszor veszélyeztette a hazai kaput.
    A fordulást követően a Fehérvár játéka visszaesett, ezért kiegyenlítettebbé vált a meccs. A hármas csere felpörgette a hazaiakat, ám minden lehetőségüket elpuskázták. A hajrához közeledve Marcel Heister bombájával megszerezte a vezetést a Vidi, majd a hosszabbítás perceiben Dimitrije Pobulic hasonlóan nagy góljával egyenlített a Jereván.
    A visszavágót egy hét múlva rendezik Örményországban.
    A párharc továbbjutója az észt Paidével vagy a lengyel Slask Wroclaw-val játszik majd a második körben. Az első meccsen a lengyelek idegenben, Tamás Márk 89. percben szerzett góljának köszönhetően győztek 2-1-re.

 Konferencia Liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:

MOL Fehérvár FC - Ararat Jereván (örmény) 1-1 (0-0)

Székesfehérvár, 2846 néző v.: Orlic (moldovai)
    gólszerzők: Heister (84.), illetve Pobulic (93.)
    sárga lap: Houri (59.), Bamgboye (67.), Nego (76.), illetve Manojan (39.), Pobulic (45.), Mikojan (91.)

    Fehérvár: Kovácsik - Bamgboye, Lüftner, Stopira, Heister - Petrjak, Alef (Bolla 89.), Houri, Dárdai (Szabó L. 60.) - Kovács I. (Nego 60.), Zivzivadze (Nikolics 60.)

    Jereván: Jermakov - Bravo, Prljevic, Mikojan, Margarjan - Muradjan, Manojan (Hakobjan 87.) - Stanojevic (Malakian 63.), Arakeljan (Deblé 63.), Pobulic - Kone (Silue 92.)

 Ugyan Hornyák Zsolt vezetőedzőnek már a találkozó elején cserélnie kellett egy sérülés miatt, így is több nagy gólszerzési lehetősége volt a Puskás Akadémiának az első félidőben, de ezek kimaradtak, előfordult, hogy a kapufa mentette meg a hazaiakat.
    A fordulást követően kijött a szorításból a finn együttes és az 59. percben Källman révén megszerezte a vezetést. A felcsútiak játékából eltűnt a veszély, mégis Plsek szép lövésével egyenlíteni tudtak a 76. percben.  A hajrában a Puskás Akadémia járt közelebb a győzelemhez, de Plsek lövése a 87. percben a kapufán csattant.
    Konferencia Liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Inter Turku (finn)-Puskás Akadémia FC 1-1 (0-0)

Turku, v.: Tore Hansen (norvég)
    gólszerzők: Källman (59.), illetve Plsek (76.)
    sárga lap: Järvenpää (18.), Furuholm (75.), illetve Van Nief (38.)

    Inter Turku: Moisander - Järvenpää1 (Yrjas, 79.), Ketting, Hoskone, Hyvärinen - Nurmi (Bakkar, 78.), Sanz - Källman - Ojala - Furuholm, Kagayama

    Puskás Akadémia FC: Tóth B. - Joao Nunes, Spandler, Stronati, Deutsch (Favorov, 6.) - Baluta (Puljic, 71.), Van Nief, Kiss T. (Gruber, 88.) - Slagveer (Kozák, 71.), Plsek, Nagy Zs.