• 2024 04 23

A szombat magyar eredményei

Először győzött a női kézilabda-válogatott

Szombaton Milák Kristóf ezüstérme mellett nem született újabb magyar érem, de így is értékes helyezésekkel lettek gazdagabbak a mieink.

Kézilabda: Megszerezte első győzelmét a magyar női kézilabda-válogatott az olimpián, miután szombaton 29–25-re legyőzte Spanyolországot. Elek Gábor együttese végig vezetett a mérkőzésen, ellenfele pedig nem tudott két gólnál közelebb zárkózni. A válogatott győzelmével életben tartotta továbbjutás reményeit. Ahhoz, hogy ez sikerüljön három dolognak is össze kell jönnie a zárókörben. Háfra Noémiéknek le kell győzniük a svédeket, míg Oroszországnak a spanyolokat kell megverniük, valamint szükség lenne arra is, hogy a Franciaország Brazília mérkőzés ne legyen döntetlen. A magyar együttes hétfőn zárja a csoportkört.

Vízilabda: Bejutott a negyeddöntőbe a magyar férfi vízilabda válogatott, miután 11-8-ra nyert az Egyesült Államok elleni csoportmérkőzésen. Varga Dénesék a második negyed közepén még hátrányban voltak az amerikaiakkal szemben, a negyed végén viszont már a magyaroknál volt az előny. A folytatásban többek között Manchercz Krisztián góljaival 9-4-re is vezetett Marcz Tamás együttese, amely végül három gólos sikert aratva bejutott a legjobb nyolc közé. A magyar csapat hétfőn Olaszország ellen zárja a csoportkört. 

Vívás: Nyolcadik helyen végzett a magyar női kardcsapat a tokiói olimpián. A Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza alkotta quartett a negyeddöntőben 45:40-re kikapott Dél-Koreától, majd Japánt és a 7. helyen folytatott csatában Kínát sem tudta legyőzni. A magyar vívóknak ezzel minden fegyvernemben befejeződött az olimpia. Összesítésben egy arannyal, egy ezüsttel, egy bronzéremmel, valamint egy negyedik, egy hetedik és egy nyolcadik hellyel zárta a válogatott a vívó küzdelmeket.

Triatlon: A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a triatlonosok vegyesváltó versenyszámát szombaton, a tokiói olimpián. A magyar együttes 1:26:43-es idővel ért célba az 1,2 kilométer úszásból, 27,2 kilométer kerékpározásból és 8 kilométer futásból álló viadalon. Az aranyérmet óriási küzdelemben a britek nyerték, az ezüst az Egyesült Államokhoz, míg a bronz a franciákhoz került. A vegyesváltók versenye most először szerepelt az olimpiai programban.

 Vitorlázás: Berecz Zsombor összesítésben továbbra is dobogós helyen áll a vitorlázók finndingi hajóosztályának versenyén, a tokiói olimpián. A magyar vitorlázó a szombati 7. futamban a harmadik, a 8. felvonásban az ötödik helyen ért célba, így összesítésben jelenleg a harmadik pozíciót foglalja el, és csupán három pont a hátránya a második spanyol Zsoán Cardona mögött. A finndingi versenyszámban vasárnap még két futamot rendeznek, majd augusztus 3-án, kedden a dupla szorzójú éremfutam veszi kezdetét, ahol már csak a legjobb tíz versenyző áll rajthoz.

 Sportlövészet: Mészáros Eszter a 26. helyen végzett a női sportpuskások összetett versenyében az ötkarikás játékokon. A fiatal magyar sportlövő térdelő testhelyzetben 388 kört ért el 40 lövésből, fekve 391-ig jutott, míg állva 382-ig kört jegyzett. Az 1161 körös teljesítmény viszont nem volt elég a döntőbe kerüléséhez, így Mészárosnak is befejeződött az olimpia.

 Atlétika: Kozák Luca bejutott az elődöntőbe női 100 méteres gátfutásban, miután a szombati előfutamában a jamaicai Britany Anderson és az amerikai Christina Klimensz mögött harmadik helyen ért célba. A 25 éves atléta vasárnap a döntőbe jutásért futhat.