• 2024 04 27

Pontszerzés az uszodában, hetedik hely a triatlon versenyen

A nap magyarjainak szereplése

Újabb remeklés a hajnali órákban. A magyar sportolók újabb döntőit rendezték hétfőn.

Úszás: A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású férfi 4x100 méteres gyorsváltó a pontszerző ötödik helyen végzett a tokiói olimpia úszóversenyeinek hétfői napján.  A magyar négyes ugyanabban az összeállításban és sorrendben várta a finálét, mint a vasárnapi előfutamot, azaz a 200 méter pillangó világbajnoka, Milák kezdett, s bár javított előző napi idején, így is 48 másodperc felett maradt, és hetedikként indította Szabó Szebasztiánt. A 25 éves győri úszó a helyezésen nem tudott javítani, viszont felzárkózott az előtte lévő stafétákra, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozta a magyar négyes két legjobbját, Bohus Richárdot és Németh Nándort. Ők parádés úszással az ötödik helyre hozták be a váltót, amely 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott.

Az esti úszó előfutamok során aztán Milák toronymagasan a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a nyolcadik idővel jutott tovább 200 méter pillangón. A Budapesti Honvéd SE 21 éves világcsúcstartója és világbajnoka 1:53.58 perccel nyerte futamát, összesítésben 83 századdal előzte meg a második tajvani Vang Kuan-hungot. Hosszú Katinka címvédőként a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen, Sebestyén Dalma viszont pont lemaradt az elődöntőről, így a 17. helyen zárt. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, a szám világcsúcstartója 2:09.70 perces idővel csapott célba és csak az amerikai Kate Douglass volt gyorsabb nála (2:09.16). Női 1500 méter gyorson - amely először szerepel olimpiai programban - Késely Ajna összesítésben a 9., Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 12. helyen végzett, ezzel nem jutottak a nyolcas döntőbe.

Triatlon: Bicsák Bence a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében hétfőn a tokiói olimpián, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében. Tóth Tamás a 29. lett. Az 51 fős mezőny két magyar indulója közül már a 1,5 kilométer úszás is Bicsáknak sikerült jobban, aki aztán a 40 kilométernyi kerékpározásban remekül taktikázva, végig az élmezőnnyel tudott maradni, a 10 kilométeres futás hajrájában pedig maradt még ereje a további felzárkózáshoz, és hetedikként ért célba. Tóth végig a 30. pozíció környékén küzdött a helyezésekért, és bár kerékpározásban voltak gyengébb periódusai, végül 29. lett.

Cselgáncs: Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett hétfőn a cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában a tokiói olimpián.  A BHSE tavalyi Európa-bajnoka a lengyel Julia Kowalczykkal kezdett a Nippon Budokan csarnokban, a 23 éves ellenfél eddigi legnagyobb eredménye a 2019-es vb-bronzérem volt. Másfél perc telt el az összecsapásból, amikor megint Karakas próbált indítani, de Kowalczyknak sikerült egy fejenátforgatással eldobnia őt. A zsűri visszanézte videón az akciót, és úgy ítélte meg, hogy a magyar az oldalára esett, így a bíró vazaarit jelzett. Karakast nem sokkal később megintették kilépésért, és ment előre, de ez csak arra volt elég, hogy a lengyelt is figyelmeztesse a bíró az utolsó percben.

Asztalitenisz: Majoros Bence a második fordulóban búcsúzott egyesben a dán Groth elleni vereségével az olimpiától.

férfi egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):
Jonathan Groth (dán)-Majoros Bence 4-1 (10, 10, 4, -3, 10)

Hegyikerékpár: A negyedik olimpiáján szereplő Parti András a 32. helyen fejezte be a tokiói játékok hegyikerékpáros versenyét, melyben a brit szupertehetség Thomas Pidcock diadalmaskodott.

Vitorlázás: A vitorlázó Vadnai Benjamin Laser Standarban tartja jó formáját, a vasárnapi első futamban elért hetedik helye után hétfőn egy 21. hely - ezt kiejtheti - és egy 9. hely következett, amivel a kilencedik pozícióban áll összetettben. A 2019-es előolimpián ugyanitt bronzérmes Érdi Mária (Laser Radial) hétfőn mindkétszer 16. lett, ezzel a 20. a 44 versenyző között. A szörfös Cholnoky Sára előbb a 21., majd a 25., aztán a 15. helyen futott be. Így elmozdulva az utolsó helyről a 26. pozíciót foglalja el.