• 2024 04 18

Pontszerző nap az olimpián

Fotó: MTI

Pontszerzések napja vasárnap Tokióban. Verrasztó 4., Hosszú és Pupp és Péni 5., Mihályfalvi-Farkas 6. lett az olimpián

Úszás: Három magyar is döntős volt az úszóversenyek vasárnapi programjában, mindhárman pontszerzők lettek. Azonban egészen másként élték meg ezt az indulók, hiszen míg Verrasztó Dávid 32 esztendősen, a mezőny legidősebb tagjaikén a 4. helyen végzett a 400 vegyes fináléjában, amelyet az amerikai Chase Kalisz nyert meg és Verrasztó legjobb európaiként csapott célba két amerikai és egy ausztrál mögött élete első olimpiai döntőjébe. A hölgyek 400-as vegyes döntőjébe viszont Hosszú Katinka címvédőként érkezett. DE hiába állt Hosszú Katinka végig dobogós helyen haladt, az utolsó 50 méteren visszaesett és az 5. helyen csapott célba. Amíg Hosszúnak csalódás volt a vasárnap, addig a mindössze 17 éves Mihályvári-Farkas Viktóriának óriási eredmény, hogy hatodik lett élete első ötkarikás döntőjében. 

Cselgáncs: Pupp Réka az ötödik helyen végzett a cselgáncsozók 52 kilogrammos súlycsoportjának versenyében, a magyar dzsúdós az olasz Odette Giuffridától kapott ki a harmadik helyért vívott mérkőzésen. Olimpiai újoncként nagyon szép eredmény ez a magyar versenyzőtől, főleg úgy, hogy a nap során első meccsén legyőzte a címvédőt, majd később került a vigaszági bronzmeccshez. 

Sportlövészet: Férfi légpuskában is összejött vasárnap a pontszerzés. Péni István az ötödik helyen végzett a döntőben a férfi légpuska 10 méteres versenyszámában. A magyar sportlövő hetedik lett az alapversenyben, ezzel harcolta ki a legjobb 8 közé jutást.  Ötödik helye karrierje eddigi legjobb olimpiai eredménye. Igaz egy kissé csalódott volt a magyar versenyző, aki kedvenc számában érmet szeretett volna nyerni. Ugyanebben a számban Pekler Zalán a 39. lett, míg Major Veronika a 34. helyen zárt a női légpisztolyosok versenyében.

Tenisz: Fucsovics Márton visszalépett a tenisztornától. A világranglista 38. helyezettje élete első olimpiáján a lengyel Hubert Hurkacs-csal mérkőzött volna meg a nyitófordulóban, ám vállsérülése miatt úgy döntött, hogy nem kockáztat. 

Torna: A tornász Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bejutott az egyéni összetett csütörtöki döntőjébe a tokiói olimpián, míg felemáskorláton a harmadik számú tartalék. Az Ariake Tornaközpontban rendezett kvalifikációban a kétszeres Európa-bajnok Kovács 54,732 pontot szerzett, ezzel 16. lett, ám a 24-es fináléba országoként legfeljebb ketten juthatnak, így a magyar tornász a 11. legjobb eredménnyel rendelkezik.

Evezés: Pétervári-Molnár Bendegúz elődöntőbe jutott egypárevezésben, miután negyeddöntős futamában második lett. A mezőny 12 legjobbja szerdán száll újra vízre.

Vitorlázás: Vadnai Benjamin a 35 fős mezőnyben a 7. helyen ért célba a vitorlások Laser Standard kategóriájának első futamában, a második részversenyt elhalasztották. Érdi Mária a Laser Radialosok között két futam után a 19. helyen áll a 44 induló között. A szörfös Cholnoky Sára mindhárom futamában az utolsó helyen végzett. 

Asztalitenisz: Egyetlen egy női asztaliteniszezőnk sem folytathatja a küzdelmeket egyesben az ötkarikás játékokon, miután Póta Georgina is kiesett a második fordulóban, a magyar versenyzőt a svájci Rachel Moret győzte le 4-1-re.

Tollaslabda: Az ötkarikás játékok történetének első férfi magyar tollaslabdázója Krausz Gergely vereséggel kezdte meg a csoportküzdelmeket, igaz, első meccsén a világ egyik legjobbjától, az indonéz Anthony Sinisuka Gintingtől kapott ki. Sárosi Laurának sem volt könnyebb dolga, hiszen első meccsén a torna ötödik kiemeltjét kapta, végül 2-0-ra kikapott a thaiföldi Ratcsanok Intanontól.

Vívás: A magyarok közül utolsóként, a 16 között Kreiss Fanni is búcsúzott a női tőrözők vasárnapi egyéni versenyétől a tokiói olimpián. A fegyvernem másik két magyar indulója, Kondricz Kata és Pásztor Flóra egyformán a 32 között búcsúzott, előbbi 29., utóbbi 32. lett. Ők hárman alkotják a válogatottat a csütörtöki csapatversenyre, a tartalék a hetedik olimpiáján szereplő Mohamed Aida.