• 2024 04 26

Még egy nap az olimpiáig

Pénteken megnyitó Japánban

A nap legfontosabb hírei a Japán fővárosból.

Evezés:  A magyarok közül elsőként Pétervári-Molnár Bendegúz mutatkozik be a tokiói olimpián, akire pénteken az evezősversenyek első napján a férfi egypár mezőnyében vár az előfutam.  A riói olimpián 14. helyezett Pétervári-Molnár - aki a magyar evezősök közül egyedül szerzett kvótát - az elmúlt évek világversenyein nem tudott a képességeinek és az elvárásoknak megfelelően teljesíteni. Különösen a 2019-es év alakult rosszul, mivel az Európa-bajnokságon 21. lett, a linzi, kvalifikációs világbajnokságon pedig nem jutott a 24 közé. Ősztől azonban teljesen más jellegű edzésmunkára váltott, aminek köszönhetően előbb a fizikai ereje, majd a technikája, végül pedig ezeknek köszönhetően az önbizalma állt helyre, és a pótkvalifikció során már az első akadályt sikerrel vette.

Íjászat: A tokiói szereplését pénteken megkezdő Balogh Mátyás révén 25 esztendő után lép újra lőállásba magyar íjász ötkarikás játékokon. A 21 éves magyar bajnok számára az első megmérettetés a rangsoroló lesz pénteken, ennek során 72 nyilat lő ki 70 méteres távolságról, az itt elért eredmény adja majd a kieséses ág párosítását. Balogh júniusban a párizsi pótkvalifikációs viadalon 657 FITA körös teljesítménnyel rangsorolt, ezzel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges szintet (640 kör), majd két nappal később a kvótát is megszerezte.

Kézilabda: A magyar női kézilabda-válogatott 32-22-re kikapott Norvégiától a tokiói olimpia előtti utolsó, csütörtöki felkészülési mérkőzésen.  A norvég közszolgálati média honlapja szerint végig az Európa-bajnoki címvédő irányította a meccset, amelyen egyértelműen jobb volt a magyaroknál, már az első félidőben jelentős előnybe került, amit megtartott a végéig.

Tenisz: Az idei wimbledoni tornán elődöntős Hubert Hurkacz lesz Fucsovics Márton ellenfele a pénteken rajtoló tokiói olimpia férfi tenisztornájának első fordulójában.     A nyíregyházi játékos pályafutása során kétszer csapott össze a lengyel riválissal és mindkétszer legyőzte őt: 2018-ban a cincinnati mesterversenyen és a budapesti challanger-tornán is három játszmában kerekedett felül. Mindkét találkozót ugyanúgy kemény pályán játszották, mint amin a tokiói játékokat is rendezik.

Taekwondo: A második helyen kiemelt olasz Vito Dell'Aquila lesz a tekvondós Salim Omar nyolcaddöntős ellenfele a tokiói olimpián. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a 18 esztendős friss Európa-bajnokra az 58 kilogrammosok szombati viadalában továbbjutása esetén thaiföldi vagy argentin rivális vár a legjobb nyolc között. A napi program közép-európai idő szerint 5.20 órakor kezdődik, a negyeddöntőket 8.15-től, az elődöntőt 9.45-től, a finálét 14.45 órakor rendezik. Amennyiben a nyolcad- vagy a negyeddöntőben vereséget szenved a magyar sportoló, akkor folytathatja szereplését a vigaszágon, ha legyőzője döntőbe jut. Salim Omar személyében 21 esztendő után szerepel magyar tekvondós az ötkarikás játékokon.

Cselgáncs: Tóth Krisztián (90 kg) a menekültek csapatát képviselő Popole Misenga ellen kezd a tokiói olimpia cselgáncstornáján. A csütörtöki sorsoláson a nők nehéz ellenfeleket kaptak, a férfiak helyzete kedvezőbb.  A világbajnoki ezüstérmes Tóth - az egyetlen kiemelt a magyarok közül - jövő szerdán lép tatamira. Ellenfele Kongóban született és a 2015-ös vb után kért menedékjogot Brazíliában. A riói játékokon is a menekültek csapatával vett részt és egy mérkőzést nyert. Tóthra továbbjutása esetén valószínűleg a vb-második japán Mukai Soicsiro vár majd.

Ungvári Attila (81 kg) az első fordulóban az egyiptomi Mohamed Abdelaallal találkozik, majd a 16 közé kerülésért az olasz Parlati és az egyiptomi Abdelaal párharcának győztesével találkozik.
    A 100 kg-os kategóriában Cirjenics Miklós a lett Jevgenis Borodavkóval meccsel, akinek három Eb-bronzérme is van.
    A nőknél Csernoviczki Éva (48 kg) első fellépésén az indiai Shushla Likmabammal dzsúdózik, akinek legjobb eredménye egy második hely a Nemzetközösségi Játékokon. A Londonban olimpiai bronzérmes magyar versenyző sikere esetén a 2017-ben Budapesten világbajnok japán Tonakival Funával küzdhet meg.
    Az idei Eb-n harmadik Pupp Réka (52 kg) súlycsoportja egyik legjobbját kapta ellenfélnek a címvédő, világ- és Európa-bajnok koszovói Majlinda Kelmendi személyében.
    Az Európa-bajnok Karakas Hedvig (57 kg) azzal a lengyel Julia Kowalczykkal kezd, aki éppen Tokióban érte el legjobb eredményét, harmadik lett a 2019-es világbajnokságon.
    Özbas Szofinak (63 kg) is nehéz rivális jutott, a hatodik helyen kiemelt, Európa-bajnok és vb-3. német Martyna Trajdos.
    A magyarok közül elsőként, szombaton Csernoviczki Éva mutatkozik be az olimpián.