• 2024 04 20

Brisbane lesz a 2032-es nyári olimpia házigazdája

Melbourne és Sydney után a harmadik ausztrál város, mint rendező

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Brisbane-nek ítélte a 2032-es nyári játékok rendezési jogát. A tagok a NOB szerdai tokiói ülésén szavaztak az ausztrál városról, amely egyedüli jelölt volt, miután a szervezet végrehajtó bizottsága júniusban Brisbane-t javasolta rendezőnek. A döntés nem garancia arra, hogy 2036-ban újból Európa rendezheti a nyári olimpiát, bár valószínű - nyilatkozta honlapunknak Szabados Gábor sportközgazdász.

A nyári játékok történetében Ausztrália harmadszor lesz házigazda, 1956-ban Melbourne-ben, 2000-ben pedig Sydneyben volt az olimpia. A kontinensnyi ország előtt eddig csak az Egyesült Államok rendezhetett három különböző városában nyári olimpiát (St. Louis, Los Angeles, Atlanta).
"Történelmi nap ez, nem csupán Brisbane és Queensland, hanem az egész ország számára" - nyilatkozott Scott Morrison ausztrál kormányfő.
John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetője szintén kitörő örömmel fogadta a hírt, úgy fogalmazott: az olimpiai játékok a lehető legjobb kezekbe kerülnek.
"Megígérhetem a világ valamennyi sportolójának, hogy felejthetetlen élményben lesz részük Brisbane-ben" - mondta Coates, aki a NOB egyik alelnöke.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság február végén jelentette be, hogy célzott párbeszédet folytat Brisbane-nel a rendezésről, ami általános meglepetést váltott ki a sportvilágban, különösen a 2032-es rendezésben reménykedő, vagy azon gondolkodó országok, városok, nemzeti ötkarikás bizottságok körében. A Thomas Bach vezette NOB a kezdetektől el volt ragadtatva az ausztrál pályázattól, melyet az ország kormánya és Queensland állam is teljes mellszéleséggel támogatott, és egyúttal garanciát is adott a szükséges fejlesztések finanszírozására. Az is sokat nyomott a latban, hogy a helyszínen a sportlétesítmények jelentős része már készen van, mivel itt rendezték a 2018-as Nemzetközösségi Játékokat, és egyúttal a nagy sportversenyek rendezéséhez szükséges tapasztalattal is rendelkeznek a helyiek.
A pályázati kérdés átgondolására és körültekintő mérlegelésére a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége január 27-én döntött a Budapest 2032 Bizottság létrehozásáról, amelynek alakuló ülése február 23-án volt. Egy nappal azt követően jelentette be a NOB a Brisbane-nel folytatott különtárgyalásainak hírét, ami a magyar bizottságot is meglepetésként érte.