• 2024 03 29

Két nap múlva kezdődnek a Játékok

2021.07. 21. szerda

A nap legfontosabb hírei a Japán fővárosból.

Vitorlázás: Koronavírus-fertőzöttel kerülhetett kapcsolatba, ezért elkülönítették a csapattól Vadnai Jonatánt, aki testvére, a Laser Standardban induló Vadnai Benjámin segítőjeként utazott ki a tokiói olimpiára - közölte a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerdán az MTI-vel.  Holczhauser András elmondta: Vadnai Jonatán utazása során kerülhetett kapcsolatba egy koronavírus-fertőzöttel, ezért elkülönítették a csapattól, külön szobába költöztették, és a kikötőbe is elkülönítve szállítják. A főtitkár szerint Vadnai Jonatán be van oltva koronavírus ellen, valamint a kedden elvégzett PCR-tesztje is negatív lett.

 Asztalitenisz: A magyar női asztalitenisz-válogatott a házigazda, második helyen kiemelt japánokat kapta ellenfélül a tokiói olimpia asztalitenisz versenyének szerdai sorsolásán. A Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros is ázsiai riválissal kezd. A tizedik helyen kiemelt női csapat - amely története során először kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra - nem kaphatott könnyű ellenfelet a 16-os, kieséses táblán, de a hazai együttes az egyik legnehezebb a lehetséges vetélytársak közül. Bravúr esetén a nyolc között az amerikai-tajvani párharc továbbjutója várna Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány tanítványaira. A női csapatot Póta Georgina, Madarász Dóra és Pergel Szandra alkotja majd.
    Egyesben Póta, Madarász és Majoros Bence lesz érdekelt magyar részről. A kétszeres Európa-bajnok Póta (30. kiemelt) a második fordulóban, a 48 között kezd, ellenfele a svájci Rachel Moret és a brazil Jessica Yamoda mérkőzésének továbbjutója lesz, majd a harmadik körben egy igazi nagyágyú, az első helyen kiemelt, világelső kínai Cseng Meng várhat rá. Madarász (36. az olimpiai rangsorban) egy fordulóval korábban kapcsolódik be a küzdelmekbe, a negyedik olimpiáján szereplő, rutinos nigériai Offiong Edem ellen lép asztalhoz, és ha a papírformát igazolva továbbjut, a 32 közé kerülésért az amerikai színekben versenyző Lily Zhang lesz a riválisa. Az ugyancsak ötkarikás újonc Majoros (38.) szintén az első körben kezd, mégpedig az algériai Larbi Bouriah ellen, és ha továbblép a 48 közé, a dán Jonathan Groth (22.) áll majd az asztal túloldalán. A Szudi, Pergel vegyes párosnak sem igazán kedvezett a szerdai sorsolás, a 16-os kieséses tábla első körében, szombaton ugyanis a negyedik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem kettőssel találkozik, azaz ebben a számban is bravúrra lenne szüksége a magyaroknak a továbbjutáshoz.

Digitális eszközök segítségével próbálnak hangulatot teremteni az üres versenyhelyszíneken a megnyitóval pénteken kezdődő tokiói olimpia szervezői. A koronavírus-járvány miatt a küzdelmeket gyakorlatilag nézők nélkül rendezik meg, de ahogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke fogalmazott: nem akarják, hogy a sportolók egyedül érezzék magukat a stadionokban vagy a csarnokokban.

Kick-box: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tokiói ülésén teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxot. A szervezet a végrehajtó bizottság korábbi javaslatára szavazta meg a teljes jogú tagságot a kick-box világszövetség, a WAKO számára.