• 2021 06 13

Ungvári Miklós hetedik lett a budapesti világbajnokságon

Szerencsével még összejöhet a kvóta

Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós kikapott a vigaszágon, így hetedik lett 73 kilogrammban a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A háromszoros világbajnoki bronzérmes magyar ötödik meccsén az azeri Hidajat Hejdarovval találkozott, akivel 1/2-re állt a győzelmi mérlege. A 17 évvel fiatalabb ellenfél neve mellett már két vb-bronzérem, továbbá egy Európa-bajnoki cím is szerepelt.
Negyedik csatájukra a 40 éves ceglédi dzsúdós alig húsz perccel a 11 percesre nyúlt negyeddöntője után állt ki, és bő két perc elteltével már két intésnél tartott. Így jutottak el az aranypontig tartó hosszabbításig, amelyből 50 másodperc telt el, amikor egy földharc során a frissebb Hejdarov leszorította az utolsó hazai versenyén küzdő Ungvárit, és ipponnal nyert.
Az azeri dzsúdós tisztelete jeléül hosszan gratulált a legyőzött magyar klasszisnak, és felemelte a karját, ugyancsak győztesnek "hirdetve ki" Ungvárit.
A háromszoros Európa-bajnok Ungvári így már csak abban bízhat, hogy ha a hátralévő magyarok jól szerepelnek a vb-n, akkor ranglistás helyezése alapján feljuthat kontinentális kvótát érő helyre. A 100 kilóban 28-adikként kontinentális kvótás helyen álló Cirjenics Miklós pénteken egy jó budapesti meneteléssel feljebb tornázhatja magát a rangsorban, és akkor a kontinentális kvóta Ungvárinak juthat.
A kvalifikációs menetrend szerint 252-en a nemzetközi szövetség vb utáni világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe, a 14 súlycsoportból az első 18 helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy indulási jogot. A maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

Ungvári súlycsoporttársa, Szabó Frigyes kevesebb szerencsével járt, ugyanis a spanyol Salvador Cases Roca két perc elteltével kontrából leszorította őt, melyből már nem tudott kiszabadulni. Ezzel az UTE dzsúdósa számára véget ért a vb, és az olimpiáról is lemaradt.

A további magyarok közül az 57 kilós Karakas Hedvig és Kármán Andrea viszont búcsúzott a 16 között. A 2020-ban az év sportolónőjévé választott Karakas - aki 11-edikként stabil kvótás helyen áll a világranglistán - a brazil Ketelyn Nascimento elleni 16 perces csata után Anasztaszija Konykinával találkozott. A BHSE tavaly Európa-bajnok versenyzője 3/1-es győzelmi mérleggel állt az Eb-harmadik orosz ellen, ám az ötödik csata kezdettől fogva az ellenfél elképzelése szerint alakult. A 31 éves magyar egy perc elteltével már két intésnél tartott, Konykina pedig érezte, hogy a 2009-ben vb-harmadik Karakas nem frissen állt ki ellene, és folyamatosan próbálta újabb hibára késztetni. Ez szűk három percnél következett be, amikor Karakas kibújt egy fogásból, és megkapta harmadik figyelmeztetését, ami már a leléptetését jelentette.
    Súlycsoporttársa, a junior Eb-ötödik Kármán Andrea a 16 között a dzsúdó egyik ikonikus alakjával, a hatszoros Európa-bajnok és négyszeres vb-ezüstérmes portugál Telma Monteiróval csapott össze. A 14 évvel idősebb ellenfél rutinosan, de akció nélkül hozta le a mérkőzést, amelyből 26 másodperc volt hátra, amikor az UTE 21 éves versenyzőjét harmadik intéssel leléptették.

 

Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt