• 2024 04 20

Arlóy Zsófia paralimpiai kvótás

Az utolsó lehetőségét ragadta meg

Arlóy Zsófia a kategóriájában a legjobbként végzett a para-asztaliteniszezők laskói selejtezőtornáján, ezzel kvalifikálta magát a tokiói paralimpiára.

A laskói volt az utolsó selejtező a tokiói paralimpia előtt, így a kvóta nélküliek közül, aki tehette, mind nevezett rá. Ez 153 férfi és 75 női játékost jelentett, és összesen 21 kvótát osztottak ki, minden kategóriában egyet. A férfiaknál tizenegy kategória volt, a nőknél az 1-es és 2-es összevonása miatt tíz.
Arlóy Zsófia a 8-as kategóriában négy másik versenyzővel körmérkőzésen döntött a tokiói indulási jogról. Sorrendben megverte holland, japán, majd lengyel ellenfelét is, így szombaton elég volt egy szettet nyernie az orosz Elena Litvinenko elleni ki-ki meccsen. Ez sikerült is, 3:2-re ugyan kikapott, de valószínűleg ez volt élete legjobban viselt veresége, jobb szettaránnyal ugyanis megszerezte a tokiói kvótát.
A 7-es kategóriában Molnár Dóráék hatan indultak, így két háromfős csoportot alakítottak ki. Dóra kezdésként megverte svéd csoportriválisát, majd a németet is, ezzel bejutott a szombati elődöntőbe. Itt a norvég Nora Korneliussen várt rá, aki három játszmában jobbnak bizonyult nála, így ő játszhatott a kvótáért.
Berecki Dezső kvótaesélyesként utazott Szlovéniába, és ennek megfelelően csoportmásodikként továbbjutott a csoportjából a férfiak 9-es kategóriájában. A negyeddöntőt is sikerrel vette, kétszettes hátrányból fordítva a német Yannik Klaus Ruddenklau ellen, az elődöntőben viszont az orosz Jurij Nozdrunov már jobb volt nála, így lemaradt a kvótáról.
Bicsák Bettina és Zborai Gyula sajnos nem nyert mérkőzést a csoportjában, és ők a záró napon már nem voltak érdekeltek.
Korábban Pálos Péter, Csonka András, Major Endre és Szvitacs Alexa kvalifikálta magát a mieink közül a tokiói paralimpiára, amely a tervek szerint augusztus 24-től szeptember 5-ig tart majd.