• 2023 06 09

Bajnok a Szeged - kettős győzelemmel

Megérdemelt Tisza-parti siker

A MOL-Pick Szeged nyerte a férfi kézilabda NB I-et, miután a döntő szombati visszavágóján 37-36-ra győzött a Telekom Veszprém otthonában.

Az 1996, 2007 és 2018 után történetük negyedik bajnoki címét ünneplő szegediek 31-28-re nyerték meg hazai pályán a párharc szerdai, első meccsét, így 68-64-es összesítéssel hódították el az aranyérmet.

K&H férfi kézilabda liga, döntő, visszavágó:
Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged 36-37 (14-15)
gólszerzők: Mahé 9, Manaszkov 7, Nilsson, Marguc, Nenadic 4-4, Jahja 3, Lékai 2, Maqueda, Blagotinsek, Moraes 1-1, illetve Radivojevic 6, Kasparek, Källman 5-5, Canellas, Sostaric, Bombac 4-4, Bánhidi 3, Zsitnyikov 2, Bodó, Stranovsky, Rosta, Mackovsek 1-1
lövések/gólok: 48/36, illetve 57/37
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 3/3
kiállítások: 4, illetve 2 perc
A párharcot a Szeged nyerte kettős győzelemmel, 68-64-es összesítéssel.

A vendégek keretéből Luka Stepancic, Nik Henigman, a hazaiaktól Vuko Borozan, Kent Robin Tönnesen, Manuel Strlek, Danyiil Siskarjov és Rasmus Lauge Schmidt hiányzott.
Eleinte felváltva vezettek a csapatok, majd 8-6-os veszprémi előnyt követően a szegediek remek védekezésükre alapozva hatos gólsorozatot produkáltak. David Davis vezetőedző időkérése után a címvédő kilábalt a hullámvölgyből, de fordítani nem tudott, mert ellenfele továbbra is taktikusan kézilabdázott, létszámfölényes támadójátékot alkalmazott és kézben tartotta az irányítást. A szünet előtt a vendégek egyik legjobbja, a beálló Bánhidi Bence piros lapot kapott, csapata pedig egy találattal vezetett a meccs felénél.
A Szeged egy 3-0-s szériával kezdte a második felvonást, és bár a házigazdák csakhamar visszazárkóztak, a vezetést továbbra sem tudták visszavenni, mert a védekezésük nem volt kellően hatékony. A várt izgalmak ezúttal elmaradtak, mert a vendégek végig kontrollálták a játékot, így a Veszprém hiába próbálkozott, csak az egyenlítésig jutott, fordítani nem tudott.
A kapusok közül a veszprémi Rodrigo Corrales 12, Vladimir Cupara kettő, a szegedi Mikler Roland öt, Mirko Alilovic két lövést védett.
A szegediek az 1993-as Magyar Kupa-döntő után második alkalommal nyertek meg egy párharcot kettős győzelemmel a Veszprém ellen.
A meccs utáni sajtótájékoztatón Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője közölte, maximálisan elégedett, hiszen nagyon nehéz évad volt számukra az idei, többször fel kellett állniuk, de a végére minden összeállt.
"A játékosok hihetetlen professzionalizmusról tettek tanúbizonyságot, egymásért küzdöttek. A mérkőzésen támadásban jól diktáltuk a tempót, kontrolláltuk az időt, keveset hibáztunk, de védekezésben akadtak problémáink, főleg Bence kiállítása és Mackovsek bokasérülése után" - értékelt a spanyol mester.
Hozzátette, az elmúlt három évben két bajnoki címet és egy Magyar Kupát nyertek, így nagyon elégedettek.
David Davis, a Veszprém vezetőedzője kiemelte, hogy mindkét mérkőzésen sok időt töltöttek hátrányban, alig tudtak vezetni. Hozzátette, nagyon fájdalmas hazai pályán elveszíteni a bajnoki döntőt, személyesen és professzionális szempontból is. Emlékeztetett, hogy a Bajnokok Ligájában decemberben és májusban is elbuktak, és most a bajnoki döntőben sem jártak sikerrel, ezt rendkívül nehéz feldolgozni, de a csapatnak most előre kell néznie.