• 2024 03 28

Bronzérmes a női sportpisztolycsapat

Egy tucat érem, de nincs újabb kvóta

Megszületett a magyar küldöttség tizenkettedik érme az eszéki sportlövő Európa-bajnokságon, miután a Major Veronika, Sike Renáta, Csonka Zsófia összeállítású magyar hármas bronzérmes lett a női sportpisztoly csapatversenyében.

A magyar együttes a kvalifikáció első részében 865 kört teljesített, és a negyedik helyen jutott tovább a nyolc közé, majd a Q2-ben Majorék 440 körrel a harmadik helyen zártak és lőhettek az ukránokkal a harmadik helyért. A bronzcsatában a magyarok 16-2-re győztek. Az aranyérmet Németország szerezte meg.

A szövetségi kapitány Győrik Csaba így értékelte az Európa-bajnokságot a felnőttek szempontjából: 

"A felnőtteknél Péni István légpuska aranyérme több szempontból nagyon értékes. Fontos volt neki, a családjának, az egész magyar küldöttségnek és a sportágnak is azok után, amin a közelmúltban keresztül ment. Az összetettben egy picin múlott a döntő, de ez rendben van. Istók nem egy gép, amin ha megnyomunk egy gombot, akkor jönnek ki az aranyak. Visszatérve a szintén tokiói kvótás puskás Mészáros Eszterre, aki a közelmúltban érettségizett, nála kihasználtuk azt, hogy még juniorkorú, és a korosztályában versenyezhetett. Mint a példa mutatja, nagy sikerrel. Az ugyancsak ötkarikás induló pisztolyos Major Veronika döntőt lőhetett sportpisztolyban, ami azért is volt fontos, mert a koronavírus-járvány miatt ilyen rangos nemzetközi verseny nem volt két éve. Nagy szüksége volt rá, hogy a világ legjobbjaival összemérhette a tudását, és nagyon sok tapasztalattal lett gazdagabb, ami Tokió előtt különösen fontos. A tervek szerint a június végi eszéki világkupára eljön valamennyi olimpiai indulónk. Három versenyző is közel állt az ötkarikás kvótához, de most nem sikerült egyiknek sem megszereznie azt. Sike Renáta jól lőtt, éppen kicsúszott a döntőből a sportpisztolyban és egy körrel maradt le az olimpiai indulásról. A még juniorkorú Dénes Eszter bejutott a felnőtt légpuska fináléjába, de a hatodik hely kevés volt, arany vagy ezüst kellett az ötkarikás kvótához. Van ilyen, ő még nagyon fiatal, hatalmas tehetség, és ha így folytatja, akkor nem kérdés, hogy Párizsban ott lesz. Az lehet az ő olimpiája. Ne legyünk amiatt szomorúak, hogy ez most nem sikerült. Pekler Zalán 10 méteren nagyon közel volt, hogy döntőt lőjön és versenybe szálljon az olimpiai indulásért, az 50 méteres puska összetett számban pedig 1181 körrel döntős helyen volt, de az ismert kabátprobléma miatt kizárták a versenyből. Nagyon kell arra figyelni, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg. Annak ellenére mondom ezt, hogy ez a szabály nem túl sportolóbarát, és a kabát merevsége és hajlékonysága erősen hőmérséklet és páratartalom függő."