• 2024 03 28

Gyerekkori álma vált valóra

Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázó útja a tokiói olimpiáig

Lehengerlő teljesítményt nyújtott Pigniczki Fanni a ritmikus gimnasztikázók várnai Európa-bajnokságán az egyéni összetett döntőben, ahol 10. helyezésével megszerezte az olimpiai kvótát és ezzel 21 év után ismét lesz magyar ritmikus gimnasztikázó az ötkarikás játékokon.

Az MTK 21 éves sportolója honlapunknak elmondta: gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy ott lehet a japán fővárosban, Tokióban. Hozzátette: pihenésképpen közelgő államviszgájára készül. 

 Az Európa-bajnokság felnőtt egyéni összetett fináléjában a TOP24-be jutott versenyzőket két csoportba sorsolták, akik közül az első tizenkettőben kapott helyet Pigniczki Fanni is. Az olimpiai kvótáért küzdő magyar sportoló szalaggal nyitott, amely szerrel csaknem 2 teljes pontot javított selejtezőbeli teljesítményéhez képest (22.300). Aztán a karika következett, ahol szép gyakorlatot mutatott be, ezt 24.550 ponttal díjazták. Ezzel az MTK Budapest kiválósága, az első 12 sportolót tekintve, két szer után az 5. helyen állt. Pigniczki harmadik gyakorlata a labda volt, amely már a selejtező alkalmával is jól sikerült, de 25.000 pontszámával azt a pontot is felülmúlta. Utolsónak jött a buzogány, Pigniczki gyakorlatára 25.400 pontot kapott, ami egyben azt is jelentette, hogy Fanni minden szeren javított a selejtezőbeli teljesítményéhez képest. A 97.250-es összpontszáma is az eddigi legjobb teljesítménye, ezzel az első etap után a harmadik helyen állt. A délutáni második felvonás eredményeit is figyelembe véve a magyar versenyző a 10. helyen végzett, amely élete eddigi legjobb helyezése a kontinensviadalt tekintve.

Ezzel több mint 20 éves sorozatot tört meg, hiszen legutóbb 2000-ben, Sydney-ben Fráter Viktória szerepelt az ötkarikás játékokon.