• 2024 04 27

Hírmaraton 2021., 24. hét

Hírek innen és túl

Magyar vonatkozású sporthírek egy helyen

Kosárlabda: A Hanga Ádámmal felálló FC Barcelona nyerte a spanyol kosárlabda-bajnokságot. Az Euroligában ezüstérmes katalán együttes azt követően, hogy a két győzelemig tartó finálé első felvonásán 89-75-re nyert az ősi rivális Real Madrid otthonában, a keddi második mérkőzésen hazai pályán 92-73-ra diadalmaskodott.
    A magyar játékos 14 percet töltött a parketten, két-két pontja, lepattanója és gólpassza volt. A hazaiak legjobbja Nikola Mirotic volt 27 ponttal és ő vitte haza a legértékesebb játékosnak járó különdíjat is.
    A Barcelona története 19. bajnoki címét nyerte, 2014 óta először diadalmaskodott. Hanga 2017 óta erősíti a csapatot, amely ebben az idényben a Spanyol Kupát is elhódította.

Íjászat: Balogh Mátyás meglőtte az olimpiai szintet az íjászok pótkvalifikációs versenyén Párizsban, ezzel az ötkarikás részvétel egyik feltételét teljesítette. A szombati rangsorolóban a 21 éves magyar bajnok egyéni legjobbját elérve 657 FITA kört lőtt - 22. legjobbként a 94 fős mezőnyben -, ezzel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges 640 FITA körös szintet. Ahhoz, hogy elindulhasson a japán fővárosban, a Párizsban elérhető négy kvóta valamelyikét is meg kell szereznie.

Triatlon: Dévay Márk a 21. helyen végzett a triatlonosok kitzbüheli sprint távú Európa-bajnokságán, szombaton, így a felnőtt magyar indulók közül ő zárt a legelőkelőbb helyen. Dévay 32:59 perc alatt teljesítette az 500 méter úszásból, 12 kilométer kerékpározásból, majd 3,1 kilométer futásból álló távot, és két hellyel előzte meg testvérét, Dévay Zsombort. Harmadik magyar indulóként Kiss Gergely összesítésben a 43. helyen zárt, miután a B döntőben 13. lett. A nőknél a 30 fős A döntőben a német Laura Lindemann diadalmaskodott. A két magyar résztvevő a B döntőben szerepelt, közülük Sárszegi Noémi végzett előrébb, ő összesítésben a 46., míg Putnóczki Dorka az 58. lett.

A férfiaknál Mester Bálint, a nőknél Poór Brigitta nyerte a tereptriatlon sprint távú országos bajnokságot Balassagyarmaton. Mester 41:50, Poór Brigitta 46:03 perc alatt teljesítette az 500 méter úszásból, 12 kilométer terepkerékpározásból és 4 kilométer terepfutásból álló távot.

Rögbi:  A magyar női rögbiválogatott az ötödik, míg a férfi a kilencedik helyen zárta az olimpiai hetes szakág kétfordulós másodosztályú (Trophy) Európa-bajnokságának első, zágrábi körét.  A női együttes szombaton két vereséggel és egy győzelemmel csoportjában harmadikként végzett, és vasárnap először a svédek elleni negyeddöntőben lépett pályára, amit a torna eredményközlő oldala alapján 33-7-re elveszített. A nyolccsapatos tornán így az 5-8. helyért küzdhetett tovább, és előbb Moldovát győzte le 19-5-re, majd a törököket 17-14-re. Utóbbiakat a csoportkörben 26-21-re múlta felül.
    A férfi együttes három vereséggel az utolsó helyen végzett csoportjában szombaton, így vasárnap a 9-12. helyért zajló rájátszásban szerepelt, ahol viszont ellenállhatatlannak bizonyult. Bulgáriát 50-5-re győzte le, majd a lettek ellen 17-7-re nyert, és vágott ezzel vissza utóbbiaknak az egy nappal korábban elszenvedett 24-0-s vereségért.

Lovassport: Dobrovitz József bizonyult a legjobbnak a négyesfogatok versenyében a Bugacon vasárnap befejeződött nemzetközi fogathajtó viadalon.

Taekwondo: A Nemzetközi Taekvondó Szövetség (WT) bejelentése szerint a kínai Vuhszi városába tervezett világbajnokságot 2021-ben biztosan nem rendezik meg.     A döntést az olimpiai programban is szereplő küzdősport hazai szövetsége tudatta honlapján.