• 2024 03 29

Olasz Anna is kvótás

Setubali győzelmével megszerezte az olimpiai indulás jogát

Megnyerte az olimpiai kvalifikációs versenyt Olasz Anna a portugáliai Setubalban, így kiharcolta a részvételt a tokiói olimpiára. Olasz Anna magabiztos győzelmet aratva csaknem három másodperccel előzte meg a spanyol Paula Ruizt. Rohács Réka a 14. helyen ért célba. Mindez azt jelenti, hogy Rasovszky Kristóf mellett a hölgyek mezőnyében is lesz magyar induló Olasz Anna személyében.

A londoni olimpia előtti kvalifikációs viadalon Olasz Anna nem sokkal maradt el Risztov Éva mögött, s bár harmadik lett, akkor csak Risztov Éva utazhatott. pedig aranyérmes lett. Rio előtt a kazanyi vb-n ismét Risztov végzett előrébb, ugyan Olasz Anna végül az utolsó pillanatban megszerezte az indulási jogot, de az idei év lesz az, amikor valóban dobogóesélyesként utazhat majd az ötkarikás játékokra. 

A 2019-es vb-n nem került az első tízbe, a 2020-as leállás során sok minden megváltozott, amit Anna májusban egy Európa-bajnoki ezüstéremmel bizonyított, így esélyes volt a kvótaszerzésre előzetesen is. Setubalban aztán sokáig a kanadai Kate Sanderson vezetett, mígnem nagyjából másfél kilométerrel a cél előtt Olasz Anna ritmust váltott és magabiztos győzelmet aratott, csaknem három másodperccel előzte meg a spanyol Paula Ruizt, aki végül szintén Sanderson előtt ütötte meg a panelt. Rohács Réka végül a 14. helyen ért be, 1:14 perccel elmaradva Olasz mögött.

 Női nyíltvízi úszó olimpiai kvalifikáció, 10km

1. Olasz Anna 2:01:55.4... 14. Rohács Réka 2:03:09.4