• 2024 03 28

Kijelölték az olimpiai kajak-kenu válogatottat

17-en utaznak Tokióba

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta Hüttner Csaba szövetségi kapitány javaslatait, amelyeket korábban az MKKSZ versenysport bizottsága is támogatott, így kialakult az olimpiára utazó gyorsasági kajak-kenu csapat összetétele.

A női négyes a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna-, a férfi négyes pedig a Nádas Bence, Tótka Sándor, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos összetételben kezdi meg a közvetlen tokiói felkészülést. Férfi kenuban már korábban az olimpiai csapatba került Adolf Balázs és Fejes Dániel. Miután a páros versenyt rendezik előbb, így az időrend lehetővé teszi, hogy mindketten rajthoz álljanak C-1 1000 méteren is.

Női kenuban szintén már a csapat tagja volt Balla Virág és Takács Kincső, a válogatón elért eredménye, és az Európa-bajnokságon mutatott formája alapján ebben a szakágban az utazókeretbe került Horányi Dóra is. 
Férfi kajakban a válogatón, és az Európa-bajnokságon elért eredményeknek megfelelően csapatba került Tótka Sándor, Béke Kornél, Varga Ádám és Kopasz Bálint is. A válogatón elért helyezése, és a csapathajós alkalmassága alapján bekerült az olimpiai keretbe Csizmadia Kolos, aki a négyes mellett rajthoz állhat K-1 200 méteren is, valamint Nádas Bence, aki K-1 500 méteren megnyerte a szegedi világkupát, és többek közt az olimpiai kvótát 2019-ben megszerző négyes tagjaként is bizonyította csapathajós alkalmasságát. A férfi négyes felkészülését edzőként Kovács Gábor irányítja majd.
A női kajak szakágban eldőlt, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta ismét triplázik, ahogy Csipes Tamara is rajthoz áll mindhárom 500 méteres versenyszámban. A négyesbe a K-1 500 méteres olimpiai válogató első négy helyezettje került be, az egységet Csipes Ferenc készítheti fel Tokióra.
Az Elnökség Hüttner Csaba javaslata alapján elfogadta a technikai tartalékok keretét is. Mind a négy szakágban két-két versenyző folytatja a felkészülést az olimpiáig annak érdekében, hogy egy esetleges sérülés, vagy betegség esetén cserélhessen a szövetségi kapitány.


    A magyar csapat: Kozák Danuta, Lucz Dóra, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra, Kárász Anna, Medveczky Erika (kajak), Horányi Dóra, Balla Virág, Takács Kincső (kenu), Varga Ádám, Tótka Sándor, Kopasz Bálint, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Nádas Bence (kajak), Adolf Balázs, Fejes Dániel (kenu)